Stipendiater på Kunsthøgskolen kaller kunstverk for «rasistisk»

130 studenter har sendt brev til ansatte ved Khio hvor det uttrykkes misnøye rundt skolens håndtering av strukturell rasisme.
Foto: Lan Marie Nguyen Berg
Stipendiater ved Kunsthøgskolen (Khio) har i åpent brev oppfordret skolens ledelse å ta del i arbeidet mot rasisme.

I brevet, som Subjekt har oversatt brevet fra engelsk til norsk, trekkes Vanessa Beecrofts verk, «vb48.721», frem som problematisk, ifølge nettmagasinet.

Vanessa Beecrofts kunstverk “vb.48 721” er blitt anklaget for rasisme av 130 studenter ved Kunsthøgskolen (Khio).
Foto : Skjermdump/koro.no/Werner Zellien

Ifølge koro.no, som eier kunstverket, er fotografiet fra Beecrofts performance i Palazzo Ducale i hjembyen Genova.

Kunstneren var invitert til å gjøre en performance i forbindelse med det politiske G8 toppmøtet der i 2001 og forteller at hun på sine turer gjennom byen ble oppmerksom på de illegale afrikanske innvandrerkvinnene. Dette ble utgangspunktet for en performance med 30 fargede kvinner i det flotte barokkpalasset, nettopp i det møterommet som få dager senere skulle danne fysisk ramme rundt selve toppmøtet, dominert av menn.

Har rasistiske konnotasjoner

Verket henger i et travelt fellesområde på skolen, og stipendiatene mener verket har rasistiske og sexistiske konnotasjoner, og at Kunsthøgskolen (Khio) bør gjøre noe.

En av stipendiatene som har signert brevet mener at et kunstverk med rasistiske konnotasjoner bør fjernes fra skolen:

Protester og krav om å få slutt på institusjonell rasisme og politivold skjer over hele verden. Fjerning av kolonialistiske og rasistiske monumenter har spilt en viktig rolle i å bidra til dette. Som vitenskapelige ansatte skriver vi dette brevet i håp om at Khio deltar i dette arbeidet.

Oppfordrer til ny plattform

Stipendiatene oppfordrer skolen til å opprette en offentlig plattform som skal holde en serie med arrangementer som skal ta for seg temaer som rasisme, sexisme, maktmisbruk og inkludering. De ber om at første arrangement skal omhandle Beecroft sitt verk.

I kjølvannet av saken har også 130 studenter sendt et nytt signert brev til ansatte ved Khio hvor det uttrykkes misnøye rundt skolens håndtering av strukturell rasisme.

I brevet fremsettes krav om blant annet obligatorisk «BIPOC-representasjon», dekolonialisering, «interseksjonell feminisme», kulturell «misappropriasjon» og «queer»-teori.