Utfordrer stereotypier rundt hallingdans

 
Foto: Interkultur
Festspill-aktuelle Frikar og Hallgrim Hansegård vil varte opp Bergen med dans, rasismedebatt og Nasjonal Samling-videoer.
0Shares

Sammen med komponist Bugge Wesseltoft har hovedmann bak dansekompaniet Frikar, Hallgrim Hansegård, laget stykket Bivrfrost, inspirert av hallingdans brukt som propaganda for Nasjonal Samling under andre verdenskrig, skriver studvest.no.

– Jeg har vokst opp med hallingdans, og har danset siden jeg var liten. Jeg fikk ganske tidlig en opplevelse av at hallingdansen kunne være en friplass hvor jeg kunne gå inn i det hinsidige og kommunisere med folk på en måte jeg ikke greide med ord da jeg var ung, sier Hansegård.

Etter hvert møtte han mange stereotypiske forventninger i hallingdansen, ofte nasjonalistiske og ekskluderende. For Hansegård handler det om å utfordre disse. Halling skal ikke være utelukkende et nasjonalsymbol eller en tiurleik der mannfolk skulle kunne vise seg for kvinner, man også handle om friheten og gledene. 

– Å bruke kultur for å ekskludere noen blir feil.

Vil ikke belære
I «Bivrfrost» vil ikke Hansegård belære eller si hva som er rett eller galt. Det handler mer om å sette ekstremer opp mot hverandre. 

– Vi bruker video-intervju med Vigrid som bruker Odin som et symbol på den ariske rase, samt sitater fra Snorre som forklarer at Odin kom fra Tyrkia og at æsene var asiater. Vi har også brukt rasistiske dataspill og videoer fra Nasjonal Samling sine propagandavideoer for å vise ulike syn, sier Hansegård til studvest.no.

Linken til illustrasjonsbildet