Derfor lyser de opp moskeen i blått


Foto: Dag Sandven/ SML lighting
I oktober ble Den Blå Moské én av fire nominerte til Norsk Lyspris i kategorien «Beste utendørsprosjekt».
Lysdesign av SML Lighting.

Den Blå Moske, også kjent som Central Jam-E-Mosque, er en fremtredende bygning beliggende på Grønland i Oslo. Oppført i 1995, markerer moskeen den første etableringen av sitt slag i Norge. Nå heter den World Islamic Mission, og moskeens karakteristiske koralblå fasade, pryder med fliser fra Iran, utgjør en synlig del av bybildet.

På grunn av flisenes opprinnelige inkorporering, som ikke var beregnet norsk værforhold, har en betydelig mengde fliser enten falt ned eller blitt skadet over tid. Som et resultat var det nødvendig å iverksette en rehabiliteringsprosess for å bevare den historiske bygningen.

Lys designet er utført av SML Lighting.

– Dette er et prosjekt vi er veldig stolte av, sier Per Kristian Bjørke, kommersiell- og operativ leder i SML Lighting.

Beste utendørsprosjekt

Yasir Ahmed, kommunikasjonsrådgiver for World Islamic Mission sier til Utrop at det er en hyggelig annerkjennelse å bli nominert til beste utendørsprosjekt.

– Moskeen har en stor betydning for Oslo, og vi er glad for at bygget har fått gjennomført en så stor forandring som gjenspeiler det urbane bildet av byen. Folk liker det de ser, det er et pent bygg som man nå kan se i mørket også på grunnen av lysene, sier han.

Ahmed påpeker at moskeen også har blitt omtalt i USA, og at den nå har blitt en turistattraksjon.

– Det er veldig gøy å se at så mange viser et så stort interesse. Dette er den første moskeen i Norge med et slikt fasade-prosjekt, og tror at det er flere bygg som kommer til å følge opp samme konsept som oss.

Forskjellige farger

Moskeen lyser ikke bare blått, men flere forskjellige farger etter høydtidene.

– Vi tar hensyn til naboene, og kan ikke ha for sterke lys. Når vi satte i gang med dette, har vi tenkt på at det skal være bærekraftig og miljøvennlig. Det er LED lys på moskeen, og vi håper på at det vil tiltrekke enda flere folk, forteller Ahmed til Utrop.

På innsiden av moskeen er det også et interessant arkitektur.

– Arkitektene og designerne har tenkt godt på både utsiden, men også på innsiden av moskeen. Kunsten henger sammen, og det er mange som kommer innom for å se den, sier han.