Rekordinnvandring til Storbritannia

Innvandringen til Storbritannia nådde et rekordnivå på 606.000 personer i 2022, viste offisielle tall.

Målet på innvandringen er et nettotall, det vi si fratrukket dem som forlot landet.

– En serie med hendelser uten sidestykke gjennom 2022, kombinert med koronalettelser, førte til en rekordhøy innvandring til Storbritannia, sier Jay Lindop, sjef for kontoret for internasjonal migrasjon ved det nasjonale statistikkbyrået ONS.

Tallet er en utfordring for regjeringen til statsminister Rishi Sunak, som har lovet det britiske folk å redusere innvandringsstrømmen betraktelig. Høye tall for ulovlig innvandring har i flere år vært det heteste temaet i britisk politikk og en av hovedårsakene til at det i 2016 ble holdt en folkeavstemning om medlemskapet i EU.

– Tallene er for høye, så enkelt er det. Og jeg vil få dem ned, sa statsminister Rishi Sunak til ITV News.

Gammelt løfte

I over ti år har påfølgende konservative regjeringer lovet å kutte i innvandringen. Målet var på et tidspunkt å få tallet under 100.000 personer i året.

I en melding fra ONS torsdag heter det at økningen først og fremst utgjøres av personer som kommer fra land utenfor EU, blant dem mange ukrainere som har egne innreise- og oppholdsordninger. En stor gruppe er også innvandrere fra Hongkong. Arbeid og utdannelse er stikkord for svært mange av migrantene, opplyser ONS.

Lederne for brexit-kampanjen argumenterte med at et Storbritannia fritt for EUs fellesregler ville gi større kontroll over grensene. Mange av dem som stemte for å gå ut av EU, oppga høy innvandring og press mot sosiale velferdsordninger som hovedgrunn.

Netto innvandring i 2015, året før folkeavstemningen, var 329.000 personer.

Løfter

Sunak har gjentatte ganger lovet å få ned innvandringen, uten å binde seg til et bestemt tall. Tidligere denne uken sa han at regjeringen vil fjerne retten som noen utenlandske studenter har, til å ta med seg familiemedlemmer til Storbritannia.

Statsministeren har spesielt lovet å slå ned på ulovlig innvandring over den engelske kanalen fra franske havnebyer. Flere titall tusen har tatt seg over kanalen hvert år de siste årene.

(©NTB)