Opptøyer i Chile under markering av ofrene for militærkuppet

Demonstranter kastet stein og molotovcocktails på politiet i Santiago under en markering i forbindelse med at det mandag er 50 år siden militærkuppet i Chile.
1Shares

Under en marsj til minne om ofrene for diktaturet under Augusto Pinochet, gjorde en mindre gruppe demonstranter opprør.

Demonstrantene kastet steiner på presidentpalasset og politifolkene som holdt vakt utenfor. De kom seg også gjennom sikkerhetsbarrierene som var satt opp og ødela deler av inngangen til et kultursenter i byggets kjeller.

Det var også sammenstøt med politiet andre steder under marsjen, og noen av demonstrantene kastet molotovcocktails og satte opp brennende barrikader.

På en kirkegård ble flere mausoleer ødelagt, blant annet graven til en høyreorientert senator som ble drept i 1991.

Tre politifolk er meldt skadd og tre personer er pågrepet.

Flere hundretusener i eksil

Hoveddelen av deltakerne, marsjerte likevel fredelig mens de kom med slagord som «Sannhet og rettferdighet nå!» og «Allende lever». Salvador Allende var president i Chile, men tok sitt eget liv under militærkuppet 11. september 1973.

Over 3200 mennesker ble drept eller forsvant under Augusto Pinochets militærdiktatur, og opptil 200.000 ble tvunget ut i eksil i årene 1973-88. I Norge har opptil 7500 bakgrunn fra Chile, mange med opprinnelse fra folk som flyktet i årene etter kuppet.

I årene 1998-2000 satt Pinochet i husarrest i Storbritannia, anklaget for menneskerettighetsbrudd. Generalen døde selv av hjerteinfarkt i 2006, uten å ha blitt dømt.