Utrop brøt god presseskikk

Norgesdemokratene ble koblet til voldelige nynazistiske grupper i en nyhetsartikkel. Dette var en sterk beskyldning som partiet skulle fått mulighet til å forsvare seg mot, jf. Vær Varsom-plakatens 4.14.

Utrop publiserte i september 2023 en nyhetsartikkel om en rapport fra Antirasistisk Senter som konkluderte med at flere aktører i ytre høyre-miljøer har bakgrunn fra voldelige nynazistiske grupper.

Klager:
Reinert Skadsem klaget på vegne av Norgesdemokratene, og anførte at Utrop publiserte en rapport med sterke beskyldninger som Norgesdemokratene ikke fikk mulighet til å imøtegå. Klager anførte at Norgesdemokratene åpenbart ikke har bakgrunn fra nynazistiske grupper, og ville ha seg frabedt å bli omtalt som rasister. Norgesdemokratene er et liberaldemokratisk parti og en sterk forkjemper for universelle menneskerettigheter, fremholdt klager.

Mediet:
Utrop opplyste at redaksjonen forsøkte å få kontakt med Norgesdemokratene før publisering, uten å lykkes. Utrop erkjente at redaksjonen burde gjort mer for å få svar fra partiet, men anførte at det som fremkom i rapporten kun var en sammenfatning av ideologier, ståsteder og allerede kjente forhold. Anklagene i rapporten var ikke alvorlige nok til at det var nødvendig å vente på partiets imøtegåelse. I stedet fikk klager tilbud om å skrive tilsvar, opplyste redaksjonen.

PFUs vurdering:
Pressens Faglige Utvalg (PFU) understreker medienes rett til å sette søkelys på forhold av offentlig interesse, jf. Vær Varsom-plakatens (VVP) 1.4. Det var berettiget å omtale rapporten fra Antirasistisk Senter. Utvalget kan ikke se at omtalen, som var rettet mot partiet Norgesdemokratene og ikke enkeltpersoner, var i strid med VVP 4.3, om stigmatiserende omtale.

I en løpende politisk debatt med skarpe fronter skal det være stor takhøyde, også for sterke karakteristikker av meningsmotstandere. Det vil ofte være tilstrekkelig at den angrepne part får mulighet til å svare i en oppfølgende artikkel, jf. VVP 4.15, om tilsvarsretten.

Sterk beskyldning
Den som utsettes for sterke anklager av faktisk art, skal imidlertid ha mulighet til å imøtegå disse før publisering, jf. VVP 4.14. I dette tilfellet dreide det seg om en nyhetsartikkel, basert på en rapport som slår fast at aktører på ytre høyre-siden i norsk politikk har bakgrunn fra voldelige nynazistiske grupper. Ifølge rapporten er Norgesdemokratene tett knyttet til slike miljøer. Slik utvalget ser det, var dette en direkte kobling til nynazistisk vold og en sterk beskyldning som partiet skulle fått mulighet til å svare på samtidig.

Utrop har brutt god presseskikk på Vær Varsom-plakatens 4.14.