- STL-sjef: – Samhold kommer ikke av seg selv - 12.09.2024
- Fjerner n-ordet fra teaterforestilling - 10.09.2024
- To pakistanske menn dømt for oppfordring til drap på Geert Wilders - 10.09.2024
Fotograf Iselin Kristiansen har i kunstnerisk samarbeid med sexarbeidere portrettert dem i henhold til deres ønsker og ideer.
En plakat med utsagnet “Sexarbeidere er mennesker, for faen!” ble angrepet og revet i stykker på kvinnedagen i 2020 i Oslo. Det samme skjedde i 2017, den gang med slagordet “Sexarbeideres rettigheter er menneskerettigheter”.
– Dette portrettprosjektet representerer et ønske om å symbolsk lime disse plakatene sammen igjen. Selvfølgelig er sexarbeidere mennesker, som har krav på menneskerettigheter. Og feminister bør stille seg bak sexarbeidere i deres krav om rettigheter og annerkjennelse, sier Kristiansen via en pressemelding.
– Glemmer at sexarbeidere også er folk
For store deler av kvinnebevegelsen er sexarbeideren et stumt symbol på kvinners undertrykkelse. Det gjør at man lett kan glemme at sexarbeideren også er et ekte menneske av kjøtt og blod, med evne til å ta egne valg.
Kristiansen beskriver arbeidet med prosjektet som en variant av Collaborative photography, der hun i samarbeid med sexarbeidere har avbildet dem slik de selv ønsker.
– Ofte viser vi frem sexarbeidere gjennom dehumaniserende stereotypier. Sexarbeideren blir for ofte til et speil og en metafor som vi bruker for å forstå historien, samtiden, og komplekse konstellasjoner som kjønn, seksualitet, makt og samtykke. Når det kommer til visuelle representasjoner av sexarbeidere, er det gjerne det pirrende Shutterstock-bildet av en ansiktsløs kvinne som sent på kvelden lener seg inn et bilvindu som får illustrere temaet. Kan vi i det hele tatt se for oss en sexarbeider i dagslys?
Utstillingen på Fotografiens Hus viser mennesker som har ulike bakgrunner, ulike motivasjoner til å drive med sexarbeid og til å delta i fotoprosjektet. Det de alle har til felles, er at de definerer seg gjennom den politiske terminologien «sexarbeider». Men de er også mange andre ting, og i prosjektet møter vi omsorgspersoner, fjellklatrere, naturelskere, dykkere, yogier, malere, dyreeiere og reisende.