- Vil planlegge masseutsendelser av haitianere - 04.10.2024
- Svensk politi øker beskyttelsen av synagoger - 03.10.2024
- Nominasjonskomité instiller Rana istedenfor Moxnes - 03.10.2024
Ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) ble for første gang størst i en tysk delstat tidligere i høst. Partiet fikk rundt en tredel av stemmene i Thüringen, og det gjorde også et brakvalg i Sachsen under delstatsvalgene 1. september.
Nå står delstatsvalget i Brandenburg for tur søndag. Og det er det ventet ny fremgang for AfD, som gjorde det svært godt i Spremberg under kommunevalget der i juni. Partiet fikk 39,3 prosent av stemmene.
Nylige meningsmålinger har vist at AfD leder foran statsminister Olaf Scholz’ sosialdemokratiske parti SPD.
Alle de tre delstatene, der AfD altså har gått fram, ligger i det som før var kommunistiske Øst-Tyskland, DDR. Innbyggerne her har opplevd store problemer med gjenforeningen og den påfølgende omstillingen av økonomien, og det påvirker hvordan de stemmer.
Arbeidsplasser har gått tapt
Tusenvis av arbeidsplasser har allerede gått tapt i regionen, der vindparker nå reiser seg i områder med forlatte gruver. Mange av innbyggerne ser med redsel mot 2038, fristen for «kullexit».
Frykten deres er med på å forklare den sterke lokale støtten til AfD, som ikke bare har kampen mot innvandring på programmet, men som også er motstander av grønn omstilling. Partiet stiller spørsmål ved menneskeskapte klimaendringer.
Brunkullet er en versting for klimaet, men siden 1800-tallet har kullindustrien vært en svært viktig identitet for industriregionen Lusatia på den polske grensen, Lausitz på tysk.
Stolte av kullindustrien
– Tusenvis av mennesker her har vært knyttet til kullindustrien i hele sitt yrkesaktive liv, forteller byens ordfører Christine Herntier, som har hatt stillingen siden 2014. Hun er partipolitisk uavhengig.
– Og vi er stolte av tradisjonen vår, legger hun til.
Herntier forteller at de fleste i Spremberg, med rundt 25.000 innbyggere, motvillig har akseptert utfasingsplanen for kull.
Regjeringen har øremerket milliarder av euro til overgangen til det grønne skiftet, sier hun.
Likevel er avviklingen av kullindustrien sett på som en trussel og et stort problem for svært mange av innbyggerne.
Årsak til misnøye
Michael Hanko, som er AfDs øverste representant i Spremberg, sier at han er sikker på at den pågående og planlagte nedleggingen av kullindustrien er en av hovedårsakene til at innbyggere er misfornøyde med tradisjonelle partier og derfor vil stemme på partiet hans.
Han mener at regjeringen ikke har fått folk med seg på overgangen til ny energi.
Etter brakvalgene i Thüringen og Sachsen tidligere i høst er det altså ventet at AfD vil gjøre det svært godt i, og kanskje til og med vinne valget i delstaten Brandenburg, som altså omgir Tysklands hovedstad Berlin, som er en egen delstat.
Meningsmålinger viser at partiet kan få så mye som 27 prosent oppslutning og en klar førsteplass.
Lovet penger til omstilling
Da den tyske regjeringen for fem år siden bestemte seg for å fase ut kull, lovet den samtidig rundt 40 milliarder euro for å hjelpe kullregioner med å tilpasse seg. Lausitz alene skulle få 17 milliarder euro.
Mye av pengene er ment å gå til å utvikle fornybar- og hydrogensektorene, og hjelpe regionen med å opprettholde sin identitet som et viktig energiknutepunkt.
Men innbyggerne klager på at investeringene har gått for sakte og at de er dårlig kanalisert.
I Spremberg har planene om å utvide en nærliggende vindpark dessuten skapt raseri blant lokalbefolkningen, som frykter at en større vindpark vil være en trussel mot 150 år gamle trær, en beskyttet svaleart og drikkevannskilden.
Kollapset
Kull har i generasjoner vært synonymt med Lausitz-regionen, som strekker seg over deler av Brandenburg og Sachsen og en liten stripe av Polen. her har brunkull vært utvunnet siden slutten av 1700-tallet.
Men industrien kollapset delvis etter den tyske gjenforeningen i 1990, da de fleste av regionens dagbrudd ble lagt ned, og tusenvis av arbeidsplasser forsvant.
I dag er bare rundt 8000 mennesker ansatt i brunkullindustrien over hele Lausitz, med 4500 av dem i Brandenburg. Likevel er kullindustrien fortsatt er en av de største private arbeidsgiverne her og er stadig en sterk del av regionens identitet.
Lei og desillusjonerte
Lars Katzmarek som stiller som kandidat for sosialdemokratiske SPD, mener at folk i området er lei og desillusjonerte som følge av problemene med gjenforeningen. Og at de dessuten føler seg overveldet av den siste tids globale utfordringer.
– Koronaviruset, energikrisen, Ukraina-krigen – alt dette er veldig vanskelige ting som folk fortsatt ikke har fordøyd helt … og kanskje de på et tidspunkt bare velger å lukke ørene, spør han retorisk.
81 år gamle Joachim Paschke, som tidligere jobbet med maskinteknikk og sveising og som er fra Spremberg, sier at han selv ikke er tilhenger av AfD.
– Men jeg kan forstå folk som er det. De etablerte partiene har ikke noe konkret å tilby folk, og AfD står for et alternativ. Folk vil ha forandring, understreker han.
For resten av det etablerte, politiske Tyskland vil det være et nytt sjokk. AfD blir av etterretningstjenester i Brandenburg kategorisert som en antatt høyreekstremistisk gruppe.
(©NTB)