- FN ber om 37 milliarder til Ukraina-flyktninger - 17.01.2025
- Kirken ruller ut plan for forsoning - 16.01.2025
- Rapport: 380 millioner kristne forfølges på grunn av sin tro - 15.01.2025
Nyhetsbyrået Reuters skal ha snakket med kilden, som skal være tilknyttet forsvaret eller sikkerhetstjenestene i Libanon.
Til sammen skal over hundre tusen mennesker ha krysset grensa mellom landene på under en uke. De aller fleste er sjiamuslimer eller medlemmer av andre minoritetsgrupper i Syria.
Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder. Men ved den største grenseovergangen til Libanon snakket Reuters torsdag med sjiamuslimer som hadde ventet i flere dager på å komme seg ut av Syria. Flere fortalte at de hadde mottatt trusler.
– Tid for å dra
– Vi vet ikke hvem som har sendt disse truslene, på Whatsapp og Facebook, sa Samira Baba, som hadde ventet ved grensa i tre dager sammen med barna sine.
– Opprørerne som har styringen, har ikke åpent truet oss, så det kan være andre grupperinger, eller personer. Vi vet rett og slett ikke. Men vi vet når det er tid for å dra, la hun til.
Den 30 år gamle sykepleieren Elham hadde også ventet i flere dager ved grensa mot Libanon, sammen med sin to år gamle sønn og en nyfødt niese.
Til Reuters fortalte hun om væpnede, maskerte menn som raidet hjemmet hennes i Damaskus og ga henne valget mellom å dra eller bli drept.
Assads sjia-allierte
Flere av gruppene som deltok i lynoffensiven mot Bashar al-Assads styrker, er sunnimuslimske islamister. Offensiven ble ledet av HTS, som har lovet å beskytte minoritetsgrupper.
Uroen blant sjiamuslimene ved grensa viser imidlertid at ikke alle lar seg overbevise av HTS’ løfter.
Assad tilhører minoritetsgruppen alawittene, som har opprinnelse i sjiaislam. Under borgerkrigen i Syria fikk han støtte av sjiamuslimske allierte – som Iran og Hizbollah-militsen i Libanon – for å bekjempe sunnimuslimske opprørsgrupper.
Når slike grupper nå har grepet makten i landet, har det utløst uro blant mange av Syrias sjiamuslimer.
Noen reiser motsatt vei
– Vi er redd for drap på medlemmer av andre religiøse grupper, sa Ayham Hamada til Reuters ved grensa mot Libanon torsdag.
Den 39 år gamle sjiamuslimen var inntil forrige helg soldat i regjeringshæren til Bashar al-Assad. Etter at regimet kollapset, har også han mottatt trusler.
Bildet er imidlertid ikke entydig, og flere steder i Nord-Syria sier sjiamuslimer at de nå føler seg trygge.
Mens titusener av syrere fra minoritetsgrupper angivelig har flyktet fra landet, har noen syriske flyktninger i utlandet reist motsatt vei den siste uka.
Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har minst 5000 syrere reist fra Tyrkia og Libanon til Syria siden Assad ble styrtet.
(©NTB)