Enestående historier om norskafrikanere

Visste du at det har vært afrikanere i Norge siden 1600-tallet? Foreningen Afrikanere i Norge gir i høst ut unikt historisk materiale i katalogen «Afrikanere i Norge gjennom 400 år». Det forteller Ann Falahat (bildet) fra foreningen.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Katalogen, som kommer ut på både norsk og engelsk, har foreløpig fått tittelen «Afrikanere i Norge gjennom 400 år» og «400 years of black Norway».

– Vi vet fremdeles ikke når katalogen kommer ut, men vi håper det blir utover høsten, sier Ann Falahat, i «Afrikanere i Norge» til Utrop.

Ann Falahat i foreningen Afrikanere i Norge håper å trykke så mange kataloger som mulig. FOTO: Privat

Foreningen har fått innvilget økonomisk på støtte 150 000 kroner fra Kulturrådet for å produsere katalogen. Tidligere i våres gjennomførte foreningen utstillingen «Afrikanere i Norge», der man kunne oppleve bilder og fortellinger i regi av Norsk folkemuseum. I disse dager kan samme utstilling ses ved Deichmanske Holmlia filial.

– Vi har materialer kun skrevet for katalogen, fra våre arkiver, samt stoff fra utstillingen som forteller om afrikaneres historier gjennom 400 år i Norge, sier Falahat. I katalogen, som blir på over 70 sider, kommer mengder med stoff som aldri tidligere har vært utgitt, mye av det er heller ikke vist på utstillingene.

Foreningen har ikke tall på hvor stor opplag de skal ha av katalogen.

– Det er avhengig av økonomi, sier Falahat. – Så stort som overhodet mulig, legger hun til med et smil.