Dialogmøte i Drammen

  Mer enn 100 mennesker var samlet til dialogmøte på Union Scene på lørdag. Temaet var situasjonen på Sri Lanka.
Stian Trogstad
Latest posts by Stian Trogstad (see all)

Krigen på Sri Lanka er over, men fortsatt er situasjonen på øya dramatisk. Opp mot en million mennesker er fordrevet fra sine hjem. Så mange som 300 000 er internert i det som offisielt omtales som ”velferdslandsbyer.” Amnesty International sammenligner disse leirene med konsentrasjonsleire. 

Tamiler i Norge og Drammen har mistet mange av sine venner og familiemedlemmer.

– Dette har vært en vanskelig konflikt som har rammet mange sivile. I denne situasjonen er det viktig å vise respekt, å vise at vi bryr oss om hverandre, sa ordfører Tore O. Hansen i sitt innlegg til dialogmøtet.
 
I Drammen har vi innbyggere fra 150 av verdens 200 nasjoner. Mange har opplevd krig og lidelse og kan kjenne seg igjen i situasjonen tamilene opplever nå. Ana Maria Harper fra Drammen Minoritetsråd tok til orde for å danne samtalegrupper på tvers av etnisk bakgrunn. 

– I slike situasjoner er det viktig å være til stede for hverandre. Vi er kanskje maktesløse i møte med Sri Lankas regjering, men vi er ikke maktesløse ovenfor hverandre. Vi kan i felleskap skape glede, og sørge for at ingen er alene i sorgen. Sammen kan vi inspirere hverandre og ta avstand fra all vold. Sammen kan vi skape trygghet og toleranse her i Drammen, sa Bijan Gharakhani, leder i Buskerud Innvandrerråd.

Møtet startet med en minnesmarkering for de døde i konflikten på Sri Lanka. Foto: Bijan Gharahkhani

Gjennom teater ble situasjonen for flyktningene i leirene belyst. Foto: Bijan Gharahkhani

Barn var med å belyse hvordan andre barn har det på flyktningene i leirene. Foto: Bijan Gharahkhani

Dialogmøtet på Union samlet mer enn 100 mennesker med forskjellig bakgrunn. Blant mange interesserte drammensere var representanter fra en rekke tamilske organisasjoner, sammen med Den norske Kirke, Drammen og Omegn Tro- og Livssynsforum, flere politiske partier og andre innvandrerorganisasjoner.

80.000 tamilske barn er avskåret fra skolegang. Alle sliter med mangel på mat og tilgang til rent vann og tilfredsstillende sanitære forhold. Situasjonen er kritisk, og faren for hungersnød og epidemier er overhengende. Hvor store utfordringene er har ingen full oversikt over fordi det er vanskelig å få rapporter ut fra området.

– Den okkuperende myndighet har ansvar for å ta vare på de sivile nå som krigen er over. Når media og organisasjoner blir holdt utenfor tyder det på at noe ikke er som det skal, sa Bård Strand som har tilbrakt et år på Sri Lanka i sitt arbeid for Røde Kors.