Ekstremistgrupper hjelper flomofrene i Pakistan

Indiske avsier skriver at ekstremister hjelper flomofrene i Pakistan. Bildet viser en pakistansk infanterisoldat under trening.
Foto: ispr.gov.pk
Ekstremistgrupper som har vært forbudt i Pakistan siden 2001 bidrar med hjelp til flomofrene, skriver timesofindia.com.
0Shares

Ifølge avisen har militsgrupper samlet millioner av rupees for å hjelpe flomofrene. Gruppene engasjerer seg i nødhjelp og redningsarbeid i berørte områder.

Militsgrupper som Lashkar-e-Taiba, Jaish-e-Muhammad og Harkat-ul-Jihad al Islami er siktet for terrorvirksomhet i India. De har satt opp nødhjelpsleirer i Karachi for å hjelpe flomofrene, skriver timesofindia.com

– Det er en flytende overgang mellom veldedige organisasjoner og militsgrupper, forteller Helge Lurås, rådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Lurås forteller at bevegelser som ble forbudt etter 2001 har endret navn, men har beholdt stort sett samme medlemsmasse.

– Denne strategien er kjent blant militsgrupper flere steder i verden, sier Lurås. Han nevner blant annet Nord-Irlands IRA (Den irske republikanske armé).

Ifølge Lurås gir en slik strategi militsgrupper mulighet for å drive legitimt arbeid samtidig som de sprer gruppenes egne udemokratiske budskap.

Sympati for ekstremistgrupper

– Der flomofrene får hjelp av militante, kan de bli litt mer sympatisk innstilt til disse gruppene. Men moralsk støtte til Taliban har sunket merkbart innad i landet. Det har vist seg positivt for hærens offensiv.

Lurås forteller at den pakistanske befolkningen oppfatning av den pakistanske staten er den ikke er komptente eller villige til å hjelpe folket. Faren ved flomkatastrofen for den pakistanske staten er at den ikke kan møte den forventningen om hjelp som folket har. Behovene er enorme, mer enn 20 millioner er rammet, og det overstiger den pakistanske statens kapasitet.

– Bare tenk på orkanen Katarina, som rammet det rike USA. Regjeringen der hadde store problemer med å møte folkets nødhjelpsbehov, forteller Lurås.

Enormt omfang
Omfanget av katastrofen er enormt: 20 millioner mennesker er berørt. FN oppjusterte anslaget på antall mennesker som trenger akutt nødhjelp fra seks til åtte millioner. Så langt har hjelpemannskapene kun nådd frem til rundt en million mennesker. 4,5 millioner mennesker sover under åpen himmel og trenger telt, men det er hverken nok telt eller nok helikoptre til å frakte dem ut, skriver aftenposten.no.

Fredag
takket Pakistan ja til flomhjelp fra nabolandet India. Utenriksminister
Shah Mehmood Qureshi sa på indisk TV at tilbudet om fem millioner dollar
i hjelp er et sjenerøst tilbud som Pakistan har besluttet å ta imot,
skriver NTB.