Afghansk flyktning ble økonomistudent

I 2009 var det flest med bakgrunn fra Afghanistan som søkte asyl i Norge. Men det er langt fra sikkert at lengeværende asylbarn fra landet får bli i Norge med den nye regjeringen.
Foto: Flickr.com
Akbary Jan var bare 16 år da han flyktet fra krigen i Afghanistan. Han hadde verken pass eller penger og brukte ett år på flukten til Norge, skriver idag.no.
0Shares

Akbary Jan kom fra landsbyen Jaghori i Afghanistan og livet med foreldre og familie var godt, men flere farlige situasjoner gjorde at han innså at det ikke var noe fremtid i Afghanistan for han. Etter fem års grunnskole, tok Akbary Jan valget om å flykte. Han forlot foreldre og familie og flyktet alene fra hjemlandet.

– Hadde jeg hatt pass kunne jeg tatt fly eller brukt andre fremskomstmidler som eller eller tog, men det hadde jeg ikke, sier han og forteller om den lange reisen fra land til land.
 
For å å livberge seg selv og for å komme seg videre måtte han jobbe. Han har alltid hatt en sterk drøm om å studere og skape seg en lysende fremtid.Etter å har vært på flukt ett år alene, nådde Akbary målet i 2003. Han var en av mange enslige asylsøkere som kom til Oslo.

– Derfra ble jeg sendt til asylmottak i Sjøvegan i Troms, sier han og beskriver hvordan det var å komme til et kaldt land med mørketid. Fra Troms ble han sendt videre til Finnmark, deretter til Bodø og så Jessheim.

Flittig
Akbary Jan klarte å ta igjen årene med tapt skolegang. Han tok det meste av jobber for å finansiere utdanningen, og med glans fullførte han Nes videregående skole.

– Jeg har jobbet som støttekontakt, innen restaurantbransjen, vært servitør og jobbet for et flyttebyrå, oppsummerer han. 
Savner familie
Akbary Jan har ikke sett sin familie på åtte år.

– Selvsagt savner jeg dem. Det er tungt, men jeg har så mange snille venner i Norge og får god hjelp med studiene her ved HiBu, sier 23-åringen til idag.no.

Hvis det blir fred i Afghanistan, vil både han og vennen Izat reise tilbake og bruke sin utdanning til beste for hjemlandet. Hvis ikke, satser de på jobb og en god fremtid i Norge.