VG: Document og Resett spredte falske nyheter

Ett av mange medieoppslag om en påstått voldsbølge, her fra VG 26. oktober 2013. (faksimile)

Feilinformasjonen gjaldt:

  • Antall påståtte gjerningspersoner
  • Alder for påståtte gjerningspersoner
  • Etnisiteten til de hardt skadede mennene.

Det ble også hevdet i kommentarfeltene i de respektive nettsidene at gjerningsmenn var innvandrere og ofrene var hvite, og at det lå rasisme bak angrepet.

Feilinformasjonen ble spredt både på de to islamkritiske nettstedene Resett og Document og i sosiale medier, viser undersøkelser VG har gjort.

Deretter ble påstandene delt over 25.000 ganger i sosiale medier.

Den ene av de hardt skadede mennene uttalte denne uken i et intervju med VG at «volden hadde ikke noe med at folk er flerkulturelle å gjøre».

Han beskriver seg som «halvt norsk».

– Jeg er mørk i huden selv, sa mannen til VG, som ønsket å rette opp i inntrykket som spredte seg i sosiale medier og på islamkritiske nettsteder.

Tar selvkritikk

Politiet tar likevel selvkritikk for at de ikke har holdt offentligheten godt nok orientert.

– Ideelt sett burde denne hendelsen vært twitret om, men natt til 1. nyttårsdag var veldig travel for politiet, i samme tidsrom var det mange pågående oppdrag. Fra klokken 20 nyttårsaften til klokken 06 på 1. nyttårsdag hadde Oslo politidistrikt til sammen ca. 300 ulike oppdrag, skriver Oslo-politiets pressesjef Unni T. Grøndal til VG.

I en uttalelse på sine nettsider skriver også politiet følgende: «Når det gjelder saken på Haugerud, ser vi at vi burde vært raskere med å gi ut faktainformasjon i etterkant for å begrense spekulasjoner og påstander om hendelsen.»

Politiet ga først opplysninger om slagsmålet til pressen i et intervju 6. januar, fem dager etter hendelsen.

Oppdatert 11.01.2020: Det er presisert at påstand om rasisme mot hvite var fremsatt i kommentarfeltet.