Omfattende arbeidslivskriminalitet i Oslo

229 varsler om lovbrudd på byggeplasser i og rundt Oslo

Alle har et ansvar for å stoppe de kriminelle i arbeidslivet, sier statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet.
Foto: Faksimile TV2
Svart arbeid og sosial dumping, HMS-avvik, svindel og hvitvasking, ulovlig lav eller uteblitt lønn er blant lovbruddene.

Fair Play Oslo og omegns første årsrapport ble torsdag lagt frem under den nystiftede organisasjonens første årskonferanse.

Den rapporterte kriminaliteten dreier seg om svart arbeid og sosial dumping, HMS-avvik, svindel og hvitvasking, ulovlig lav eller uteblitt lønn, mangelfull og ulovlig innkvartering, trygde- og identitetssvindel, ulovlig bygging, ulovlig arbeidsformidling, ulik behandling av innleide, stråmannsfirmaer og payback, mobbing og vold, menneskehandel og straff for fagorganisering.

– Vi visste det var mye elendighet, og jeg har sett mye også som regionalt verneombud, men bildet er verre enn vi trodde, sier Fair Play Oslo og omegn-prosjektleder Lars Mamen til Byggeindustrien.

Les også: Menneskehandel, vold og svindel på byggeplass – i 2019 sendte han 226 varsler til myndighetene (ekstern lenke)

Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) i Oslo kommune mener situasjonen med kriminalitet i byggenæringen er uholdbar, og ber flere aktører om å stille strengere krav for å gjøre det vanskeligere for de kriminelle.

‒ Det er store utfordringer i bransjen, men samtidig er vi veldig fornøyde med arbeidet vi har gjort med Oslomodellen. Vi har et felles ansvar for å rydde opp, og jeg ser ingen grunn til at ikke andre skal gjøre det samme. Da tenker jeg både på offentlige bestillere og store næringsaktører, sier han til Bygg.no.

I fjor høst satte kommunen opp mangespråklige plakater på alle sine byggeplasser med informasjon om arbeidstakernes rettigheter og arbeidsgivernes plikter som definert av Oslomodellen.

Kommunens bestillermodell, som er inspirert av Telemarksmodellen, krever blant annet allmenngjort tarifflønn, bruk av fast ansatte, krav om ti prosent lærlingegrad, 50 prosent fagarbeidere og kun ett ledd i underleverandørkjeden, HMS-kort fra dag én og forbud mot kontantbetaling.

‒ Jeg synes dette bør bli standard for alle byggherrer, sier Wilhelmsen.

Les også: Også Arbeidarpartiet stemte mot innleie-forbud

Statssekretær Vegard Einan (H) i Arbeids- og sosialdepartementet understreker at alle har et ansvar for å stoppe de kriminelle i arbeidslivet.

‒ Regjeringen har en klar politikk på at disse skurkene skal tas, og dette er ikke noe vi bare kan regulere; dette er en jobb for politi og påtalemyndigheter sammen med alle kontroll- og tilsynsetatene, sier Einan til Byggeindustrien.

Statssekretæren forteller at kontrolletatene nå rapporterer om en utflating av utviklingen i norsk arbeidslivskriminalitet. Etter flere år med økende kriminalitet i arbeidslivet, ser økningen ut til å ha stanset.