Fremdeles stor Libya-flukt

Flere tusener libyere har flyktet sjøveien til Italia. Andre har blitt internt fordrevne eller endt opp i leire nær grensen eller i Tunisia.
Foto: Khaled Abdelmoumen
Selv om flyktningstrømmen fra Libya ikke er like intens som tidligere, kommer det fremdeles flere tusen mennesker over grensen til Tunisia hver eneste dag, skriver VG Nett
0Shares
– Vi anslår at det kommer rundt 6.000 libyere over grensen i døgnet. I tillegg kommer det rundt 300 flyktninger og fremmedarbeidere som hovedsakelig har bakgrunn fra Afrika sør for Sahara, sier Rocco Nuri til NTB.

Nuri er ansvarlig for ekstern kommunikasjon ved det provisoriske kontoret som FNs høykommissær for flyktninger har etablert i Zarzis i Tunisia, ikke langt fra grensen til Libya. Kontoret kom raskt på beina da flyktningene veltet inn over grensen i februar og mars. Den gang kom det 12.000 om dagen.

– Vi har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp til å bosette rundt 3.000 mennesker. Hittil har vi fått tilsagn om 900, i tillegg til et foreløpig ukjent antall som skal til USA, sier han til NTB.
Skryter av tunisierne
I flyktningleirene har det vært flere voldelige sammenstøt mellom ulike etniske grupper. I mai mistet fire eritreere livet i teltbranner, minst to andre døde av vold, og nær to tredeler av leiren i Choucha ble ødelagt under opptøyer.
– Sikkerhetssituasjonen er stabil. Men enkelte blir frustrerte og utålmodige, sier Nuri, som understreker at FN er i stand til å tilby flyktningene det nødvendigste.
Han skryter av måten Tunisia og landets innbyggere har møtt den krevende situasjonen på.
– Tunisierne er virkelig sjenerøse. Fremdeles er grensene åpne og kun et fåtall flyktninger blir avvist. Støtten fra myndighetene, militæret og lokalbefolkningen er formidabel. På et tidspunkt måtte Røde Halvmåne be lokale organisasjoner slutte å dele ut mat og forsyninger fordi behovet allerede var dekket, sier Nuri til NTB.