Eksplosjon rystet Oslo sentrum

Kraftig: Ifølge øyenvitner ser deler av Regjeringskvartalet ut som en krigssone
Foto: Youtube
En større eksplosjon rammet Regjeringskvartalet tidligere i dag. Flere har omkommet. Det har også vært en skyteepisode på Utøya. Minst ti er drept og flere såret.

Tidligere i dag skrev Dagbladet at det kan ha vært en bilbombe som gikk av i Grubbegata. Det ble også spekulert i om det kan ha vært flere bomber som gikk av samtidig, men rapportene går nå ut på at det kun var én kraftig bombe som eksploderte.

Mullah Krekar ble nevnt av utenlandske medier som en mulig bakmann, men advokaten hans Brynjar Meling benekter dette overfor Dagbladet.

Angrep ungdomsleir
Det er også bekreftet en skyteepisode på Utøya der AUF har sommerleir for tiden. AUF er Aps politiske ungdomsorganisasjon. En mann utkledd i politiuniform ankom stedet i en sivil bil. Kort tid etter åpnet han ild og skjøt flere personer.

– Ut fra det jeg har sett er minst fire personer skutt og drept. Nå er det full panikk og vi svømmer av gårde for å komme oss i sikkerhet, forteller fylkessekretær Adrian Pracon i Telemark AUF.

Vitner som har klart å rømme fra øya, sier til NRK at gjerningsmannen hadde norsk utseende. Han skal være mellom 185 til 190 cm høy og ha blondt hår. Et øyenvitne forteller til NRK at han har sett opp mot 20 personer som enten er hardt skadet eller døde i eller i nærheten av vannet ved Utøya. De siste rapportene går ut på at minst 10 mennesker kan være drept.

Politiet sier det er mulig at samme mann som sto bak skytingen på Utøya også kan ha hatt befatning med eksplosjonen i Oslo sentrum. Et øyenvitne skal ha observert en mistenkelig person i politiuniform rett ved åstedet bare minutter før eksplosjonen. Mannen er pågrepet og avhøres av politiet. Politiet kjenner ifølge Aftenposten mannens identitet, men vil ikke gå ut med den til offentligheten. Justisminister Knut Storberget sier på en pressekonferanse i kveld at den pågrepne mannen er norsk.

– Dette er et feigt og uhyrlig angrep på noe av det fineste ved vårt demokrati, sier Jens Stoltenberg om angrepet på ungdomsleiren.

Nyheten går nå verden rundt, og de store europeiske og amerikanske nettavisene har saken på forsiden. Ifølge CNN kondolerer president Barack Obama overfor de pårørende etter angrepet.

– Dette er en påminnelse om at hele det internasjonale samfunnet har interesse av å forhindre at slik terror skjer, sier den amerikanske presidenten.

Tar ansvaret
Terrorgruppen Ansar al-Jihad al-Alami offentliggjorde i kveld ifølge Aftenposten en erklæring der de tar ansvar for bombeangrepet mot Oslo sentrum. Ifølge Will McCants, terroranalytiker, går meldingen ut på at angrepet skyldes norske styrkers tilstedeværelse i Afghanistan, samt uspesifiserte krenkelser av profeten Muhammed.

– Vi har kommet med advarsler siden Stockholm-angrepet (selvmordsbomberen i desember), skal gruppen ha sagt ifølge analytikerens oversettelse.

– Det dere ser er bare begynnelsen, det kommer mer.

Det er imidlertid også ifølge CNN kommet meldinger om at erklæringen kan være trukket tilbake.

Terrorekspert Tore Bjørgo sier til NRK at det også kan være høyreekstreme som står bak angrepene. I og med at den pågrepne er norsk, er dette en troverdig teori, sier han.

Store skader
Eksplosjonen rammet regjeringskvartalet rundt klokken 15.25 i ettermiddag. Eksplosjonen var svært kraftig og forårsaket skader på bygninger i minst en kilometers omkrets.

– Datteren min ringte meg opp og fortalte at hun ikke fikk puste, det lå blod rundt henne, og et stykke glass satt fast i halsen hennes. Det sier Hoshang Afshar til Dagbladet om datteren Amosha på 16 år, som nå får behandling for skadene.

Pårørende bes ikke ringe 113. Politiet har opprettet nytt nummer for pårørende: 815 02 800. Pårørende kan også ringe pårørendenummer: 23015144 og 22118080.