Norskpakistanere protesterte mot Indias behandling av muslimer

Unggutten Mohammad Abdullah Khan er balnt de som holdt appell utenfor Indias ambassade.
Norskpakistanere demonstrerte utenfor Indias ambassade i Oslo.

Bilder og video på sosiale medier viser at også indisk politi deltok i de målrettede angrepene som kostet nesten 50 mennesker livet. Hundrevis ble skadet og tusenvis har rømt fra sine hjem. Norske myndigheter sier de følger situasjonen nøye.

Bakgrunnen er en omstridt statsborgerlov som er tvunget frem av statsminister Narendra Modi og hans hindunasjonalistiske parti, BJP. Landets muslimer sier den nye loven er diskriminerende, og Amnesty International mener den bryter med rettssikkerheten.

Flere av de som demonstrerte utenfor ambassaden i Oslo hadde selv indisk bakgrunn, ifølge TV2.

– Når jeg ser det som skjer i India tenker jeg: “har vi lært noe av historien?” Jeg blir redd. Jeg blir faktisk redd for fremtiden. Jeg er redd for menneskers holdninger, og vil gjøre det jeg kan for at verden skal forstå at vi faktisk må stå sammen for at ekstremister, uansett retning, ikke skal vinne, sa samfunnsdebattant Ali Chishti da han holdt appell.

– Bruk din stemme, og hjelp verden med å forstå at “aldri mer ” innebærer og forplikter noe. Vi må bry oss. Vi må stå samlet mot fascimse og rasisme. Idag rammer den andre. Imorgen kan det ramme oss, sa han videre.

– I dialog med indiske myndigheter uttrykker vi våre klare forventninger om at India overholder sine menneskerettighetsforpliktelser i Kashmir, og at de opptrer i tråd med folkeretten i sin håndtering av konflikten med Pakistan. Konflikt mellom de to landene er en viktig underliggende årsak til spenningene i området. Norge har ved gjentatte anledninger oppfordret India og Pakistan til å gå i dialog og ta nødvendige steg for å finne en fredelig løsning på den langvarige konflikten, sier kommunikasjonsrådgiver Wera Helstrøm i Utenriksdepartementet til TV2.

Hør appellen til Chishti nedenfor:

Også unggutten Mohammad Abdullah Khan holdt en kort appell.

– Hindutva – terrorister begår folkemord av minoriteter ved å nedslakte dem og brenne dem levende. Hva gjør India for å stoppe dette? ingenting! I India skjer drap på åpen gate uten at noen stilles til ansvar, sa Khan.

– Hva gjør min regjering og statsminister i denne anledningen? Er penger og handel blitt viktigere enn menneskeliv og menneskerettigheter? Hvis ikke våre myndigheter tar et klart standpunkt mot den menneskelige terroren i India så er de med på å støtte dette. Jeg krever handling fra dem, sa han videre.