Sogneprest: – Åpne dørene til Grønland Kirke

Innvandringen vi opplever nå er det største sosialpolitiske eksperiment i Norgeshistorien og vil ha mest negative konsekvenser, mener journalist og samfunnsdebattant Jon Hustad. Utrop-kommentatoren som i dagens nettutgave kommer med tilsvar mener Hustad blander begreper i sin kritikk.

Den pågående viruspandemien rammer også de bostedsløse og fattige i hovedstaden.

Fredag ble nærmere 70 personer avvist på Fattighuset utenfor Grønland kirke, melder Klassekampen. I tillegg er akuttovernattingen i Paulus kirke og en rekke andre tilbud nå smittestengt. Også Fattighuset var stengt, men frivillige delte ut matposer i bakgården. De holdt streng kontroll med antall innslipp av gangen, og nødvendig avstand.

Biskop i Oslo Kari Veiteberg stengte onsdag kveld Paulus kirke på Grünerløkka. Siden 9. februar har den vært nattåpen og har hatt 2176 overnattingsdøgn.

– Det er ingen tvil om at behovet er stort, og det var med tungt hjerte vi så oss nødt til å stenge, sier hun.

Hun mener de hygieniske forholdene ikke er gode nok.

I en e-post til Klassekampen fra byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid, anses ikke Vinternatt som et alternativ:

– Kommunen har fokus på å hjelpe dem som ønsker det med hjemreiser, opplyser Oslo kommune til Klassekampen.

Allerede i morgen kjører den første bussen fra Oslo til Romania med 80 personer. Den er satt opp av Kirkens Bymisjon. Flere står på venteliste, og det planlegges å sette opp flere busser.

I Bergen har mer enn 23 utenlandske tiggere fått støtte av Nav til å fly hjem siden Kirkens Bymisjon har stengt alle sine tilbud i byen.

Rammes dobbelt

– Dette er en mangfoldig gruppe mennesker, norske og europeiske primært, som har det til felles at de ikke var på vinterferie i Italia og ble smittet der. Flere av dem har ikke hjemmekontor, heller ikke noe hjem, og de benytter ikke kveldene med Netflix-serier eller hamstring av mat og dopapir. De rammes på et vis dobbelt – minst! Deres helse er truet på flere måter: på grunn av dårlig ernæring, av kulde, lite søvn, psykiske påkjenninger og av koronaviruset, skriver Lars Martin Dahl i Vårt Oslo. Dahl er sogneprest i Gamlebyen og Grønland menighet.

– Det er absurd at kafeene på Grønland kan holde åpen, men at Grønland kirke, med ett av Oslos største rom, ikke kan fordele 70 personer rundt på sitteplasser tiltenkt 1380 personer. Det er for meg en manglende solidaritet med de som nå trenger storsamfunnets omtanke mest. Disse menneskene blir ikke borte, selv om dører blir låst og ingen svarer når det bankes på.