Frykter militær matudeling kan ødelegge

Hjelp mennesker som lider under krise på Afrikas horn
Foto: United Nations Photos
Flyktninghjelpen frykter for at det kan oppstå konflikter dersom styrker fra den Afrikanske Unionen (AU) får mandat til å dele ut mat til de sultrammede i Somalia. 
– Vi kan dele ut mat fordi vi er nøytrale. Å blande humanitær og militær hjelp vil ikke fungere. Det viser all erfaring. Det farligste er pistol, for da vil også sivile bli et militært mål, sa Flykningehjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson da hun deltok på et Somalia-seminar ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mandag. 
Rasmusson forteller at krisen i Somalia kan vare i lang tid fremover og at det derfor er viktig at matutdelingen foregår som den skal, skriver Aftenbladet.no.
– I august kom det veldig mange aktører inn i Mogadishu, særlig tyrkiske, frivillige organisasjoner. Det er bra, men mange er uerfarne. De registrerer ikke hvem som får mat, og det oppstår kaotiske situasjoner. Siden juli er 17 mennesker drept i kaotiske matutdelinger, opplyser Rasmusson.
Få hjelpeorganisasjoner i islamistkontrollert område
Røde Kors og Flyktninghjelpen er blant de få organisasjonene som driver nødhjelp i enkelte områder som er kontrollert av den islamistiske militsen al-Shabaab. Ifølge Aftenbladet har FNs strenge sikkerhetsregler i hovedstaden Mogadishu ført til at de ikke kan være til stede på bakken.