Færre i hovedstaden går søndagsturer

Færre går tur: 47 prosent av Oslo befolkning oppgir at de går sjelden eller aldri på tur.
Foto: sxc.hu
Statsskog melder at færre i Oslo-området begir seg ut på en god søndagstur. En økende innvandrerbefolkning kan være årsaken, mener daglig leder i Frilutsrådenes Landsforening, Morten Dåsnes.
– I Oslo er deler av befolkningen storbrukere av marka, mens store grupper ikke bruker den i hele tatt. Skillet går i stor grad mellom vest og øst, med en økende innvandrerbefolkning som ikke har de samme tradisjonene for tur i naturen, sier Dåsnes til newswire.no. 
Han mener turgåing er en norsk og til dels skandinavisk fenomen, og at innvandrerne gjerne har med seg andre måter å gjøre ting på.
– Innvandrerbefolkningen er forskjellig. Det at få går på skogstur, betyr ikke at alle sitter inne. For eksempel har mange fra Asia sterke tradisjoner for fiske hvis de kommer fra landsbygda. Piknik-tradisjonen står også sterkt hos mange. Store deler av dagen tilbringes i parken, sier Dåsnes.

Langt mer enn kondis og svette

Ifølge statssjef for friluftsliv i Statskog, Nils Aal, er det ikke mye som skal til for en god trim for kropp og sjel. 
 
– Folkehelse er langt mer enn kondis og svette. Den finnes ikke bare i treningsstudio, men sitter oppi hodet også. Naturopplevelser, med lukt, ro og lyder av dyreliv har en stor verdi. Et par tyske jegere som var her i Steinkjer-traktene sa at det beste med hele turen faktisk var å ligge i lyngen, føle stillheten og sovne i sola dagen etter jakta, sier Aal.
Å sette seg et turmål, kan være en viktig motivasjonsfaktor. På turportalen GodTur.no finnes nå over 2000 turforslag rundt om i landet, der koier, gapahuker, hengebruer og rasteplasser er tegnet inn på kart, skriver newswire.no.