Funksjonshemmede demonstrerte for Moria

Jørgen Foss fra Norges Handicapforbund er konfransier. Foto: Sunniva Steen Tellesbø
Svaksynte Elise Christensen og Facebookgruppa "Funkis for flyktninger fra Moria" krever handling.

Torsdag 15. oktober samlet mennesker med ulike funksjonshemninger seg til demonstrasjon på Eidsvoll plass. Kravet var at den norske regjering skal ta i mot flere enn de vedtatte 50 flyktningene fra Moria. Demonstrasjonen ble markert med appeller, dikt og musikkinnslag.

Initiativtaker Elise Christensen forteller at hun ble engasjer i saken gjennom Facebookgruppen “500 frå Moria, ikkje 50”. Der sto det at alle kunne gjøre noe, så hun og venninnen Kristin Berg, startet Facebookgruppen “Funkis for flyktninger fra Moria”. Med nok medlemmer arrangerte Christensen en demonstrasjon.

 Barn og voksne fra Moria lever under grusomme, umenneskelige og groteske forhold. Foreløpig har politikerne bestemt at Norge skal ta imot 50 av disse flyktningene. Det er ikke nok! Derfor samler vi med funksjonshemning oss for å vise at funkiser ikke vil godta en så inhuman politikk, fastslår Christensen.

Elise Christensen vil gjøre en forskjell for Moria. Foto: Sunniva Steen Tellesbø

I pressemeldingen kaller Christensen demonstrasjonen for banebrytende.

 Så vidt jeg kjenner til, er det er første gangen funksjonshemmede demonstrerer i solidaritet med en annen gruppe.

I appellen på Eidsvoll plass er hun tydelig:

 Det heter seg at hvis vi henter flyktninger fra Moria, har vi ikke råd til å hjelpe egne utsatte grupper. Det er ikke sant! Norge er et av verdens rikeste land. Vi har råd til å hjelpe både funksjonshemmede og flyktninger.

 Vi har råd, vi har plass, vi har kapasitet og vi har kompetanse!

Nikita Amber fra Norges Handikapforbunds Ungdom trakk i sin appell paralleller til 22. juli.

 Det som var én dag i Norge, er hver dag i Moria. Men kanskje regjeringa har rett. Kanskje vi skulle bedt våre barn om å svømme tilbake, så kunne vi hjulpet dem der de er.

Labert oppmøte blant politikerne

Ingen av politikerne som var invitert møtte opp på demonstrasjonen til “Funkisene”, men andre kom for å vise sin støtte. Blant dem Karin Andersen fra SV.

Andersen har selv besøkt Moria-leiren. Hun fremla på Stortinget samme dag som demonstrasjonen, sammen med Une Bastholm (mdg), et forslag om

Ove Trellevik (H) mottar de funksjonshemmedes kravbrev. Foto: Sunniva Steen Tellesbø

å ta i mot flere flyktninger fra Moria uten at det skal gå på bekostning av kvoteflyktningene.

 Det er på tide at land som Norge tar et ansvar. Det står katastrofalt dårlig til i leiren, og vi venter at Helles, et av Europas fattigste land, skal ordne opp på egenhånd. Det er skammelig.

Ove Trellevik (H) møtte også opp. Avslutningsvis i demonstrasjonen fikk han overlevert de funksjonshemmedes kravbrev, til både klapp og buing fra forsamlingen. I respons hyllet han de som kom for engasjementet og omtanken deres.