Hadia Tajik ny kulturminister

Hadia Tajik er norskpakistaner og nestleder i Arbeiderpartiet. Hennes foreldre kom fra Pakistan til Norge på 1970-tallet.
Foto: Henrik Kreilisheim
Norge får i dag etter alt å dømme sin første minister med flerkulturell bakgrunn siden Manuela Ramin-Osmundsen måtte gå av på grunn av et uavklart habilitetsspørsmål. 
0Shares

Flere medier, blant annet NRK, TV 2 og VG, melder i dag om større utskiftninger i regjeringen. Den offisielle erklæringen fra Statsminister Jens Stoltenberg kommer imidlertid ikke før senere i dag. Jonas Gahr Støre blir ifølge TV 2 ny helseminister. Hadia Tajik blir ny kulturminister, mens Hanne Bjurstrøm går ut av regjeringen. Anniken Huitfeldt tar over som arbeidsminister.

Hadia Tajik har til tross for sin unge alder lenge vært et stjerneskudd i Arbeiderpartiet. Hun har blitt betegnet som kunnskaprik og kunnskapsorientert, seriøs og dedikert. Tajik har pakistanske foreldre, men vokste selv opp på vestlandet (Rogaland). Hun har skrevet i Morgenbladet og vært journalist i blant annet Aftenposten, VG og Dagbladet. Hun har dessuten vært høyt oppe i regjeringsapparatet i mange år allerede.  Av utdanning har Tajik en mastergrad i menneskerettigheter fra England og en bachelorgrad i journalistikk fra Norge. Hun har også studert juss. 

Tajik blir et etterlengtet friskt pust i regjeringen. Hun blir med sine 29 år yngste minister noen sinne i Norge, ifølge Aftenbladet. Sissel Rønbeck (Ap) var også bare 29 år da hun ble forbruker- og administrasjonsminister høsten 1979, men var da noen uker eldre enn Tajik, melder vestlandsavisen. 

Det er lenge siden Norge hadde en minister med minoritetsbakgrunn, og sist gang varte det som de fleste husker ikke lenge. Manuela Ramin Osmundsen måtte gå av som barne- og likestillingsminister i 2008 etter bare fire måneder. 

Ifølge VG er flere eksperter overrasket over valget av Tajik, men mener hun vil gjøre en god jobb. 

Vil kutte stønader til utlandet

Tajik har i det siste markert seg på flere felt som politiker, aller nyligst som leder for Arbeiderpartiets velferdsutvalg. Utvalget la fram sin rapport tidligere denne uken, der det blant annet foreslo tiltak for å begrense eksporten av norske trygdeytelser til utlandet. Barnetrygd, kontantstøtte og uførepensjon som utbetales fra Norge til utlandet bør følge prisnivået i det landet pengene går til, foreslår Arbeiderpartiet.

Dagens ordninger er urimelige gode, uttalte Tajik til VG da utvalget la fram sine forslag. Per i dag kan utlendinger som jobber i Norge tjene opp rettigheter i det norske velferdssystemet nokså fort, det er nok å ha jobbet noen måneder i landet, ifølge NRK. Det er fordi utbetalinger av diverse stønader knyttes til om du har jobbet i Norge, ikke om du er norsk statsborger. 

– En av de tingene vi ønsker å gjøre, er å utbetale en del ytelser etter norske regler, men etter det lokale nivået i det landet som ytelsen blir mottatt i. Det betyr for eksempel at hvis man mottar barnetrygd i Polen, vil det være barnetrygd etter norske regler, men etter polsk prisnivå, sa Tajik til NRK.