Utrop vinner i Høyesterett

Nå foreligger Høyesterettsdommen som gir Utrop og andre medier medhold i krav om innsyn.
Foto: Faksimile
Avisen Utrop sammen med 17 andre aktører gikk til sak mot staten for å få utlevert lydopptakene fra rettssaken mot Arne Treholt i 1985.

Høyesterett mener Borgarting lagmannsrett tok feil da den nektet mediene å få utlevert lydopptakene.

Høyesterett mener at spionrettssaken mot Arne Treholt har så stor offentlig interesse at det vi stride mot Den europeiske menneskrettskonvensjon (EMK) hvis domstolene nekter pressen å få innsyn i lydbåndopptakene.

Norsk presse har krevd å få innsyn i lydbåndopptakene som ble gjort fra spionrettssaken mot Arne Treholt i 1985. Store deler av rettssaken gikk for lukkede dører, men det ble tatt lydbåndopptak av rettsforhandlingene.

Påtalemyndigheten har tidligere nektet pressen å få opptakene. Borgarting lagmannsrett har tidligere avgjort at dette avslaget ikke kan overprøves av retten.

Utrop og flere medier anket avslaget inn for Høyesterett, som nå har kommet til et annet resultat i forhold til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og avgjørelser i Den europeiske menneskrettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

– Denne saken kan også sette presedens i andre saker som for eksmpel Krekar-saken. En del opplysninger ble tilbakeholdt på grunn av “rikets sikkerhet”, sier ansvarlig redaktør i Utrop Majoran Vivekananthan.

Krekar-saken fikk stor medieoppmerksomhet, og Utrop redaktør legger til at det kan være aktuelt å be om innsyn i dokumenter på et senere tidspunkt.