Trist rekord foran Fattighuset

Fattighuset er en frivillig organisasjon som hjelper folk med mat og klær og rådgivning. Det har også vært et sosialt tilbud. Nå har de bare tid og råd til å dele ut mat. Opptil fem-seks ulike nasjonaliteter jobber blant Fattighusets frivillige.
Foto: Claudio Castello
Matkøen vokser foran Fattighuset - langt de fleste som venter på å få mat kommer fra afrikanske land.
632Shares

Det er dobbelt så mange i matkøen før denne påsken som det var i fjor, opplyser en representant for Fattighuset til Utrop. Han sier at langt de fleste er innvandrere fra afrikanske land og da særlig fra Marokko. Et fåtall kommer også fra Polen.

Rekordlang kø

Filmskaper og Oslo-borger Nadina Helen Bakos la denne uka ut en video på Facebook, som viser svært lange køer til Fattighuset, ved Grønlandsleiret i Oslo. Bakos bor rett ved Fattighuset og melder at hun aldri har sett liknende før.

– Hver mandag, onsdag og fredag er det kø til fattighuset for at folk skal hente seg mat, og så lang kø som det er nå har jeg aldri sett før. Jeg synes det er helt forferdelig at det er så mange mennesker som trenger hjelp, sier Bakos i videoen, før hun snur kameraet og viser rekken av mennesker som venter på et varmt måltid.

– Begynner å gråte

Bakos forteller Dagbladet at hun blir veldig lei seg over det hun mener er en større kø nå enn før pandemien.

– Køene går rundt flere kvartaler. Det er et par ganger jeg har begynt å gråte når jeg ser hvor store køene har blitt. Jeg mener folk burde vite at dette er situasjonen for mange, og det blir flere som går i kø, sier Bakos til Dagbladet.

Under pandemien har mange mistet jobben, blitt permittert, eller fått nedjustert arbeidstida. Flere innbyggere har havnet i økonomisk knipe. Det har den frivillige organisasjonen Fattighuset i Oslo fått oppleve på nært hold. 

Dårlige arbeidskontrakter

Pressekontakt Sverre Rusten sier til Dagbladet Fattighuset noen ganger ikke har mat nok til alle som står i køen. Han forteller at Fattighuset vanligvis deler ut klær, hjelper til med rådgivning og er et sosialt tilbud. Men de siste månedene har de blitt nødt til å redusere til bare matutdeling.

Han synes det er veldig trist:

De nye som har kommet hit det siste året, er et bredt spekter av folk. Vi ser mange som har hatt dårlige arbeidskontrakter, som har mistet inntekten sin.

Stenger før Skjærtorsdag

Rusten sier at Fattighuset kommer til å være stengt helligdagene i påska, og at den siste matutdelingen før helligdagene vil være på onsdag. Da forventer han at det blir en svært lang kø.

– Da er det nok veldig mange som kommer. Det er like før høytida og mange dager uten mattilbudet. Det kan ta ei uke før noen får muligheten til å få mat herfra, sier han til Dagbladet.

Rusten anslår at rundt 500 personer kommer til å oppsøke Fattighuset onsdag.