– Bedre forhold for flyktninger i Bulgaria

En syrisk flyktningkvinne og hennes barn avbildet i spartanske forhold i Harmanli-leiren, 50 kilometer fra den tyrkiske grensen. Spesielt denne gruppen vil kunne dra nytte av forbedringene i bulgarsk asylforvaltning, som påpekes i en fersk UNCHR-rapport.
Foto: UNHCR/Dobrin Kashavelov
Slik fremgår det i ny rapport fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).
0Shares

Særlig sikter man til innkvartering ved Harmanli-senteret, 50 kilomenter unna grensen til Tyrkia. Hit kommer den største strømmen med flyktninger og asylsøkere. Forbedringene går på standarden til innkvartering, boforhold og service.

– Vi har merket oss en betydelig innsats til bulgarske myndigheter og deres partnere for å bedre levekårene for asylsøkere og asylsystemet i løpet av de siste tre månedene. Stadig færre bor i telt eller i midlertidig innkvartering, og stadig flere fikk ordnet oppvarming i løpet av de kalde vintermånedene. Antallet ansatte på enkelte mottak har også økt, skriver UNCHR på sine hjemmesider.

Flest syrere
Opptil 7.144 personer søkte asyl i Bulgaria i løpet av 2013, ifølge rapporten.

– I forhold til 2003 er dette en økning på 1000 saker. 63 prosent er syrere som flykter fra borgerkrigen, mens 2000 kommer fra Afghanistan. Tilstrømningen skapt betydelig press på en dårlig forberedt mottak og asylsystem, kommer det videre frem.

Individuelle vurderinger
Landet er med i Dublin-samarbeidet, men situasjonen for asylsøkere i Bulgaria har ført til at FNs høykommissær for flyktninger tidligere har oppfordret europeiske land til å stoppe Dublin-overføringer.

Inntil da anbefalte man ikke å sende tilbake asylsøkere som ble avvist i Norge og andre Dublin-land til Bulgaria, selv om det var i Bulgaria de søkte asyl første gang.

– Høykommissæren oppfordrer nå det enkelte land til å gjøre individuelle vurderinger i Dublin-saker. Selv om forholdene er blitt bedre, så mener vi at det fortsatt er alvorlige hull i systemet, kommer det frem fra høykommisæren, ifølge NTB.

Vil du lese hele rapporten? Klikk her for å laste ned linken.

Linken til illustrasjonsbildet