– Underholdningsbransjen er ikke for pyser

Isbryteren

Alassane Khan, også kjent som Zane, er klar til å erobre Humor-Norge
Foto: Privat
På skolen var han klassens klovn og gutten som fikk alle rundt seg til å le. Han vokste opp med Eddie Murphy og Chris Tucker som idoler og mener selv han er Norges morsomste mann.

28 år gamle Alassane Khan, bedre kjent som komikeren Zane, beskriver seg selv som en håpløs romantiker. Han vokste opp på Bekkestua i Bærum og gikk på en skole hvor han var den eneste svarte eleven. Han brukte humor for å bli akseptert, noe som gjorde hverdagen mye lettere.

I dag bruker han humor på scenen og elsker å underholde.

– Min type standup er storytelling. Det er en sjanger der jeg tar med publikum inn i min verden og snakker om ting jeg har opplevd, forteller han. 

Foto : privat

Navnet mitt skal stå i ordboken.

Hard bransje
Zane har holdt på som komiker i snart tre år, og han understreker at det ikke har vært lett å jobbe i underholdningsbransjen.

– Jeg kan ikke huske at jeg noen gang har fått konstruktiv kritikk fra en komiker etter et show. Kanskje fordi alle komikere er direkte konkurrenter. I underholdningsbransjen er det ingen som åpner dører for deg. Det er trist, men sånn er det bare.

Med eller uten hjelp har Zane bestemt seg for å gjøre det bra som standup-komiker i Norge og i utlandet.

– I stedet for å ringe på dører klatrer jeg over veggen. Jeg skal nå målet mitt uansett hvor mange vegger jeg må klatre, sier han bestemt.

Nedtur
Men veien dit han er i dag, har ikke vært lett.

– Første nedtur var i fjor da jeg varmet opp for komiker og skuespiller Eddie Griffin på Folketeateret. Jeg var på scenen i to minutter før jeg ble buet av publikum.

– Mange ville nok blitt knekt av en slik opplevelse, men personlig ga det meg drivkraft og jeg ble mer målbevisst. 

Etter Eddie Griffin-episoden tok Zane en pause fra komikerverdenen. Han hadde fått kritikk fra folk som han så på som gode venner, noe som ikke var lett å svelge.

– Jeg fikk høre at jeg ikke dugde og at jeg burde legge opp. Men jeg fikk også oppmuntrende kommentarer. Jeg ble fortalt at det er sunt å feile og at jeg ikke måtte gi opp.

– Jeg følte jeg måtte bygge meg opp igjen og finne en rutine.

Gjennombruddet
Sin første ordentlige sjanse til å leve ut drømmen som standup-komiker fikk han da han ble invitert som nachspiel-gjest på P3 radio med Martin Beyer Olsen.

– På slutten av programmet kom jeg med en appell til folket. Budskapet mitt var at folket måtte gi en svart komiker en sjanse.

Ikke lenge etter gjorde Zane seg klar til sitt første store standup-show.

– Etter debuten begynte telefonen min å ringe. Jeg ble invitert på ulike scener og arrangementer.

For øyeblikket skriver han sitt eget manus og er storfornøyd med egen innsats.

Zane vet han garantert kommer til å bli Norges største underholder i fremtiden.

– Om ti år har jeg forhåpentligvis produsert min første film, og Zane Khan er et husholdningsnavn på lik linje med Tine. Navnet mitt skal stå i ordboken, sier han og ler.