Ikke-vestlige rammes hardere av MS

 
Foto: flickr.com
Innvandrere fra ikke-vestlige land i Norge har både en høyere risiko for å få MS enn de hadde i hjemlandet, og de blir sykere av MS enn norske pasienter, skriver dagensmedisin.no.
0Shares

En gruppe forskere fra Oslo universitetssykehus (OUS) og Universitetet i Oslo (UiO) har undersøkt om det finnes ulikheter i hvor alvorlig multippel sklerose forløper hos etniske nordmenn og hos innvandrere som har fått MS etter at de kom til Norge. 

Undersøkelsen er foretatt blant 47 MS-pasienter i Oslo som har innvandret fra Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten. Pasientene ble sammenlignet med 447 norske MS-pasienter og 48 MS-pasienter som har innvandret fra vestlige land. Innvandrerne fra vestlige land har ikke hatt et sykdomsforløp som skiller seg vesentlig fra etniske nordmenn.

Får alvorligere sykdomsforløp
Konklusjonen er at ikke-vestlige innvandrere i Norge som får MS, har et alvorligere sykdomsforløp enn etniske nordmenn og innvandrere fra vestlige land. 

− Studien viser at vi må være mer oppmerksom på at MS kan opptre mer alvorlig hos ikke-vestlige innvandrere. Vi må gi dem en tettere oppfølging og bedre forebygging av sykdommen, sier Pål Berg-Hansen, hovedforfatter av rapporten, nevrolog ved OUS og PhD-stipendiat ved UiO.

Kan handle om miljøfaktorer
Årsaken til endret risiko for MS etter migrasjon antas å ligge i miljøfaktorer som disponerer for sykdom. 

− Slike miljøfaktorer kan være D-vitaminmangel hos ikke-vestlige innvandrere, som ikke har den samme tradisjonen for å drikke tran, spise fet fisk og sole seg som nordmenn. En annen miljøpåvirkning kan være infeksjoner fra en fremmed virus- og bakterieflora. Videre kan røyking og overvekt i tidlig alder øke risikoen for MS, forteller Berg-Hansen til dagensmedisin.no.

Linken til illustrasjonsbildet.