Tre nordmenn tatt for terrorstøtte

Politidirektør Benedicte Bjørnland.
Foto: PST
Det melder Politiets sikkerhetstjeneste (PST). 

Politiets sikkerhetstjeneste har pågrepet tre personer, mistenkt for å tilhøre en terrororganisasjon, melder PST i en pressemelding. 

De siktede er:

  • mann 29, norsk statsborger, født i Somalia,
  • mann 27, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia og
  • mann 24, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia 

Slik formuleres det i pressemeldingen.

– Alle tre ble pågrepet samtidig klokken seks tirsdag morgen på bopel. Alle tre bor i Oslo-området. De vil bli avhørt i dag, og blir tidligst fremstilt for varetektsfengsling onsdag , sier PST-rådgiver Siv Alsén til VG.

I pressemeldingen heter det videre: 

– Det foreligger skjellig grunn til mistanke om at to av de siktede har deltatt som fremmedkrigere for ”Den islamske staten i Irak og i Levanten” (ISIL) i Syria. De tre siktede ble pågrepet for å avverge ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL.

PST skriver om ISIL at organisasjonen ble listeført av FN som terrororganisasjon i mai 2013.

– ISIL er en av gruppene som er aktive i den interne væpnede konflikten i Syria. Den har gjennomført flere tilfeller av systematisk tortur og massakrer mot sivilbefolkningen, angrep som blant annet kategoriseres som forbrytelser mot menneskeheten, skriver PST. 

Dagbladet skriver i forbindelse med saken om sine avsløringer fra tidligere i mai av at over 70 nordmenn og personer med tilknytning til Norge har kjempet mot Assad-regimet i Syria. Minst sju norske statsborgere eller personer med lovlig opphold i Norge skal ha blitt drept i Syria, etter at opprøret mot despoten Bashar al-Assad begynte – og flere ekstreme islamistiske grupper inntok Syria, ifølge det Dagbladet har kommet fram til. Avisen fikk da bekreftet at størsteparten av norsktilknyttede jihadister i Syria kjemper med den islamistiske terrorgruppa ISIL.