Foreslår nye regler for utvelging av flyktninger

Stortingsgruppene til samarbeidspartiene Frp, Høyre, KrF og Venstre er enige om å be regjeringen gjennomgå retningslinjene for uttak av kvoteflyktninger.
«Stortinget ber regjeringen gjennomgå retningslinjer for uttak av overføringsflyktninger, fastsatt av Stoltenberg-regjeringen i 2010, i lys av erfaringer fra uttak av flyktninger fra Syria våren 2014», heter det i forslaget som Frp, Høyre, KrF og Venstre legger fram i dag.
0Shares

– Kritikken som er blitt reist mot regelverket for utvalg av flyktninger bør føre til at vi får en ny og fordomsfri gjennomgang av regelverket basert på de erfaringene vi har gjort med utvalg av flyktninger fra Syria, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Grande legger til at dette også må sees i lys av tiltak som regjeringen har varslet for bedre tilretteleggelse for bosetting av flyktninger i kommunene. Det er stort etterslep etter de rødgrønne på dette feltet, mener Venstre-lederen.

– Retningslinjene som blir brukt i dag for å velge ut hvilke flyktninger som får komme til Norge, ble vedtatt av de rødgrønne i 2010. Regjeringen har brukt kommunenes kapasitet som argument for å utelate syriske flyktninger med store helseplager, sier Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide.

Brevet fra åtte organisasjoner 
Uttalelsene fra Grande og Hareide torsdag kveld kom bare timer etter at åtte organisasjoner ba statsminister Erna Solberg (H) om å styrke kommunenes flyktningmottak.

I et brev til Solberg ber Amnesty, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Norsk organisasjon for asylsøkere, Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Røde Kors og Unicef om at Solberg må gjøre det enklere for Norge å ta imot flere syriske krigsflyktninger.