Stovner bydel har dårligst tannhelse

Tannhelsen er betraktelig verre i oslo-bydeler med lavere inntekt og flere minoritetsfamilier, viser nye kommunale beregninger.
Foto: Len Radlin
Færre enn 40 prosent av Stovners femåringer har friske tenner. Forskjellene på barnetennene i Oslos bydeler, mellom majoritets- og minoritetsfamilier, er enorme.
0Shares

En ny oversikt fra Oslo kommune viser langt på vei at femåringenes tenner er friskere i bydeler med høy inntekt og utdannelse.

For mens 90 prosent av femåringene på Ullern og Vestre Aker har friske tenner, er andelen bare 39 prosent i bydel Stovner.

– Vi vet at tannhelse henger sammen med sosioøkonomiske forhold, sier fylkestannlege i Oslo, Lene Helweg-Larsen, til NRK.

Fluor, inntekt og utdanningsnivå
Helweg-Larsen mener gjennomsnittlig lavere utdanning og inntekt blant mange flerkulturelle slår ut i dårligere tenner på Stovner.

Samtidig kan mange barn av innvandrerforeldre ha gått glipp av noe som har vært en del av tradisjonelt norsk tannstell siden 60-tallet, nemlig fluor.

– Mat, tannpuss og fluor er viktige faktorer når det gjelder å forebygge karies hos barn, bekrefter kommuneoverlege i Oslo, Johan Torper, overfor NRK.

Linken til illustrasjonsbildet.