Ut mot høyreradikalt besøk på Eldorado

Her på Eldorado bokhandel tok lørdagens demonstrasjon mot Sellner sted.

Et flere titalls demonstranter møtte opp utenfor Eldorado bokhandel i Oslo sentrum lørdag for å demonstrere mot besøket til den høyreradikale og identitære aktivisten Martin Sellner, melder TV2.

Nettstedet Ekte nyheter, som mener norsk presse produserer venstrevridd propaganda, arrangerte samlingen. Arrangøren uttalte til TV 2 at de har fått trusler i forkant av arrangementet.

– Det har vært oppfordringer til bruk av blant annet smørsyre (illeluktende stoff red. anmd.) mot Eldorado. Og i går var det forsøk på hærverk mot bokhandelen, sier redaktør Onar Åm til TV2.

Kontroversiell
Sellner (28) er kontroversiell i Østerrike. Han vokste opp i Baden nær Wien, og i sin ungdom var han en del av det nynazistiske miljøet Nationalen Widerstand rundt Gottfried Küssel, noe som han i ettertid har tatt avstand fra. I 2012 var han med på å grunnlegge identitærbevegelsen i Østerrike, som han nå leder.

 
Foto : Wikimedia Commons

– Vi ser oss selv som patrioter, ikke nynazister. Vi hater ikke innvandrere, men vi vil heller ikke se landet vårt forandres og ende opp som minoriteter i våre egne land, sa han i et intervju med CNN i desember.

Utenfor holdt demonstrater appeller og plakater der det sto “Stopp Breiviks ideologi” og “Nei til etnisk rensing”.

– Forkvaklet syn på ytringsfriheten
Axel Hjelme, som var blant initiativtakerne til demonstrasjonen, var lite begeistret for at Sellner var invitert.

– Når de visste om hvem de hadde med å gjøre, burde de raskt ta grep. Dessverre viste det seg å ikke være så enkelt. Det viste seg at innehaver av Eldorado bokhandel hadde et fullstendig forkvaklet syn på hva ytringsfrihet egentlig innebærer. Det viste seg at han helller ville la bokhandelen gå konkurs, og la de ansatte miste jobben, enn å ta klar avstand fra rasime og fascisme, sa han i apellen, ifølge ABCNyheter.

Også Akershus SVs førstekandidat til Stortingsvalget, Nicholas Wilkinson, holdt apell utenfor Eldorado.

– Dette handler ikke om Sellner. Men det handler om den unge jenta som ble angrepet på åpen gate og revet av hijaben, og som nå er redd for å gå ut. Det handler om nevøen min, som har utenlandsk utseende, og som ble kalt «neger» på skolen. Det handler om alle de unge menneskene som er redde fordi noen sprer hat mot andre, sa han.