- Hvordan verne om forfatteres ytringsfrihet? - 18.09.2024
- Samfunnsdebattant: – Fritt Ord-styret er for majoritetspreget - 18.09.2024
- Somalisk taxisjåfør ble professor - 18.09.2024
Kenyanske Bidali var en av talerne under årets Oslo Freedom Forum. Han fortalte om et vanskelig liv, med trange kår og familiekonflikter, og hvordan det motiverte ham til å emigrere.
– Jeg var på tidspunkt hjemløs etter å «delvis blitt kasta ut» fra huset til tante og onkel. Moren min emigrerte til London, og jeg hadde ikke så mye kontakt med henne.
Usanitære forhold
Etter å ha blitt overtalt av en nabo som selv hadde vært i Gulfen, reiste Bidali til Qatar som arbeidsmigrant. Han jobbet som sikkerhetsvakt i et av landets mest moderne shoppingssentre, men ble etterhvert oppmerksom på forholdene som som migrantene i landet lever under.
– Jeg havnet i en leilighetskompleks, hvor elleve stykker delte leilighet. Forholdene var ikke sanitære, med sopp og fukt overalt. Vi hadde ikke rent toalett. Maten vi fikk var elendig, og flere ble syke av å spise maten. Lønnen uteble stadig, og arbeidsgiverne våre motarbeidet oss.
Bidali snakket med noen av kollegene, og så for seg at man måtte gjøre noe med forholdene.
– Jeg tenkte at det fantes grenser for hva en person kunne tåle av overtramp.
Hacket mobilen, så arrestert
Qatar er året rundt, og spesielt om sommeren, vanvittig fuktig og hett.
– Ifølge landets lovgivning er det i varmeste tiden på dagen faktisk ikke lov å bevege seg ute. Likevel måtte vi som sikkerhetsvakter stå ute i 50 grader i solen.
Bidali begynte å blogge om livet som arbeidsmigrant anonymt. I april 2021 ble hans mobil ifølge Amnesty hacket, noe som førte til arrest kun få dager senere.
– Jeg ville bare bruke nettet for å snakke åpent om min og andre arbeidsmigranters situasjon, for å uttrykke min frustrasjon. I stedet endte det med arrestasjon og anklager om at jeg “spredte falske nyheter” om landet.
Holdt i isolat
Bidali ble holdt i isolat, utsatt for tøffe forhør av landets sikkerhetspoliti SSB og nektet advokatbehandling.
– Jeg ble tvunget til å signere en tilståelse på arabisk, hvor det sto at jeg hadde fått penger fra “utenlandske agenter” for å “spre feilinformasjon”. Jeg ville blitt dømt etter landets anti-spionasje lov, noe som ville vært ganske alvorlig.
Heldigvis for han ble arrestasjonen gjort kjent. Etter internasjonal oppmerksomhet rundt saken sin endte Bidali opp med å bli løslatt i juni 2021, mot en bot.
Også qatariske støttespillere samlet seg rundt arbeidsmigranten.
– Uten hjelpen fra studenter tilknyttet Qatar Foundation ville jeg ikke fått advokathjelp.
Forsvarer arbeidsmigrantene
Tilbake i Kenya har Bidali vært med på å starte Migrant Defenders, en organisasjon som forsvarer rettighetene til migrantarbeidere i Gulf-landene.
– Oppmerksomheten rundt saken min førte til at flere NGOer tilbydde rådgiving og jobb. Nå er det min tur til å ta opp kampen. Til å vise verden om hvordan arbeidsmigranter lider, og til å stå opp for deres rettigheter. Gjennom Migrant Defenders tilbyr vi rådgivning, økonomisk hjelp og ulike strategier for hvordan arbeidsmigranter og hjemvendte arbeidsmigranter kan bli økonomisk uavhengige.
Gjennom sentret håper han å utgjøre en viktig forskjell.
– I fjor, under fotball-VM, ble verden for alvor oppmerksom på de umenneskelige forholdene for arbeidsmigrantene. Vi fikk oppmerksomhet rundt menneskehandel-liknende tilstander, folk som gikk bort, og som ble grovt utnyttet. Folk snakket om boikott. Samtidig er det ikke nok å skrive avisartikler eller rapporter. Vi trenger å gjøre mer. Vi trenger forskning om arbeidsmigrasjon. Vi trenger å hjelpe folk økonomisk, juridisk og med flybillett til hjemlandet. Vi trenger å gi folk medisinsk hjelp. Vi trenger å vise at det finnes håp om et liv etter migrasjon.