Rasisme-debatt om Store norske leksikon

Idéhistoriker Dag Herbjørnsrud og tidligere Store norske Leksikon-redaktør Aksel Braanen Sterri er i strid om en artikkel om rasisme.
Foto: Fotokollasje/Arkiv/Arbeiderpartiet
Idéhistoriker og tidligere NyTid-redaktør går til angrep på Store norske leksikon (SNL) for oppslagsverkets artikkel om «rasisme».
0Shares

Forfatter og idéhistoriker Dag Herbjørnsrud retter kritikk mot Store norske leksikon (SNL) og artikkelforfatter Aksel Braanen Sterri i en omfattende artikkel som onsdag ble publisert på Antirasistisk senters nettsider.

– I Store norske leksikons opplagsartikkel om rasisme er det en god del problematiske utsagn som ikke finnes i andre leksikas definisjoner av rasisme, sier Herbjørnsrud til Dagsavisen.

Herbjørnsruds artikkel har tittelen «Rasisme er omdefinert i Store norske leksikon». Her peker Herbjørnsrud på flere endringer i SNL-artikkelen gjort av tidligere SNL-redaktør Aksel Braanen Sterri, som er oppført som medforfatter for oppslagsartikkelen.

«Resultatet er en faglig svekkelse av oppslagsartikkelen som mange, ikke minst skoleelever, bruker for å få en grunninnføring i hva rasisme er, skriver Herbjørnsrud.

Skiftet ut artikkel
Debatten om SNL og «rasisme» tok Herbjørnsrud opp i boka «Blanke løgner, svarte sannheter» (2002), skrevet sammen med Stian Bromark. Boka inneholder et eget kapittel med kritikk av sosiolog Sigurd Skirbekks oppslagsartikkel om rasisme. Resultatet ble at SNL skiftet ut artikkelen og hentet inn en ny artikkelforfatter.

Endringene i 2003-artikkelen som Herbjørnsrud kritiserer ble gjort i 2014. Herbjørnsrud ble oppmerksom på endringene da Sterri publiserte en twitter-melding om arbeidet med rasisme-artikkelen, der han kritiserte «angrepet fra Bromark og Herbjørnsrud om rasismeartikkelen i SNL». I twitterutvekslingen i 2014 skrev Sterri at han jobber med en revisjon av artikkelen.

– Tar selvkritikk
Tidligere Store norske-redaktør Aksel Braanen Sterri medgir at han gikk for langt i «rasisme»-endringene, men mener Herbjørnsrud er tendensiøs.

– Kritikken fra Dag Herbjørnsrud er tendensiøs og vrangvillig, mener Aksel Braanen Sterri, statsviter og stipendiat i filosofi ved Universitetet i Oslo.

Sterri tar selvkritikk for at det har til dels skjedd substansielle endringer i artikkelen. 

– Men som redaktør for Store norske leksikon syntes jeg rasisme-artikkelen var upresis og utdatert. Jeg gjorde noen mindre endringer, og prøvde å få en fagperson til å skrive en ny artikkel om rasisme. Det viste seg vanskelig å få til, siden temaet er så betent. Artikkelen trenger en fullstendig gjennomgang. Det håper jeg Store norske gjør noe med, sier Sterri.