Asylopprør i Venstre

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark vil sammen med to fylkeslag gå inn for en mer liberal innvandrings- og asylpolitikk foran helgens landsmøte.
Foto: Unge Venstre
Unge Venstre og to fylkeslag vil gi marsjordre til partiet om å prioritere asylpolitikken høyere.

Ungdomspartiet og fylkeslagene i Sogn og Fjordane og Hordaland har fremmet uttalelser til landsmøtet som avholdes kommende helg. Uttalelsene kommer med klare krav om en mer liberal asyl- og flyktningpolitikk, stikk i strid med regjeringens politikk.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sier til Vårt Land at han ønsker å gi eget parti et spark bak for å prioritere krav om liberal asylpolitikk høyere. 

– I regjering har vi inngått mange kompromisser på asylfeltet. Det er behov for å markere hva som er partiets primærpolitikk, sier Hansmark.

– Venstre har klart å dra regjeringens politikk i liberal retning på noen områder, mens andre ting har gått i feil retning. Nå er det viktig å korrigere det som har gått i feil retning, legger han til.

Vil ta imot 5000 årlig

Unge Venstre og fylkeslagene vil stanse bruken av midlertidige oppholdstillatelser til enslige mindreårige asylsøkere, gjeninnføre rimelighetsvilkåret, ta imot 5000 kvoteflyktninger årlig, gi papirløse rett til helsehjelp og gi asylbarn rett til videregående opplæring.

Jan Erik Nygård, leder av Sogn og Fjordane Venstre, sier det er krevende for Venstre å bli knyttet til deler av regjeringens politikk på asyl og innvandring.

– Frp har et behov for å markere seg på dette feltet, så det er mange ting å kjempe mot. Det er selvfølgelig en belastning å bli limt fast til denne politikken i regjering, sier Nygård.