Familieministeren møtte bekymrede norsk-palestinere

Familieminister Kjersti Toppe traff norsk-palestinere under et møte med Muslimsk Dialognettverk.
Foto: Muslimsk Dialognettverk
Barne- og familieminister Kjersti Toppe var på solidaritetsbesøk hos Rabita-moskéen, i regi av Muslimsk Dialognettverk. Familieministeren delte norsk-palestinernes bekymringer om krigen på Gaza-stripen.

Familieministeren traff palestinere i Norge, og ledelsen i Rabita, som er en av medlemssamfunnene i Muslimsk Dialognettverk (MDN).

Nettverket representerer 40 000 muslimer gjennom sine medlemssamfunn.
– Hensikten med møtet var å la unge muslimer, norsk-palestinere med slekt i Palestina og moskéledere fortelle om sine opplevelser, sier styremedlem og dialogansvarlig i MDN, Arshad Jamil, til Utrop.

Freds- og dialogmøtet kommer i en vanskelig tid internasjonalt. Etter Hamas sitt angrep i Sør-Israel 7. oktober, mistet flere tusen livet og mange har blitt tatt som gisler.

Samme dato erklærte Israel at landet var i krig med Hamas, og israelsk militære har i de siste tolv dagene bombet Gaza-stripen. I skrivende stund planlegger også Israel en bakkeinvasjon.

– Nettverket fordømmer på det sterkeste det Israel holder på med nå, sier Jamil.

Norsk-palestinere sitter fast

Jamil ser det som viktig å ha dialog i en tid preget av konflikt.

– Flere av de som var på møtet fortalte om maktesløsheten mange muslimer i Norge føler på, fordi de ikke har noen måte å hjelpe familiemedlemmer eller sivile i Palestina. Videre ble også fravær av tydelig fordømmelse av Israels drap av uskyldige palestinere og brudd på folkeretten fra politikere og aktive debattanter som støtter Israel tatt opp gjentatte ganger. En fordømmelse, uten “men”.

Norge er ikke upåvirket av konflikten. Utenriksdepartementet fraktet flere hundre norske borgere, hvori også nordmenn med israelsk/jødisk bakgrunn hjem igjen fra Israel, som regnes nå som en konfliktsone. Samtidig sitter flere hundre norsk-palestinere igjen i Gaza, mens norske borgere på Vestbredden kan søke om assistert utreise.

Norsk-palestinske Abed var en de som traff ministeren. Hans datter og barnebarn på ti måneder sitter fast i Gaza.

– Statsråden var preget av historiene. Hun snakket om viktigheten av å holde sammen i disse vanskelige tider og informerte kort om hvordan Utenriksdepartementet jobber med å få nordmenn hjem fra Gaza. Deltakerne takket også for at statsminister Jonas Gahr Støre har vært modig når han fordømmer Israels blokade av Gaza, og ønsker å følge dialogens retning.

Jamil har en klar oppfordring til norske myndigheter:

– Norske myndigheter må gjøre det som står i deres makt for få å nordmenn i Palestina ut så fort som mulig.

Norge og omverdenen påvirkes

Situasjonen i Israel og Gaza påvirker også Norge og andre vestlige land med muslimsk minoritetsbefolkning.

Flere demonstrasjoner har blitt holdt til støtte for de to stridende partene, og folk har markert med å legge ut de palestinske nasjonalfargene, rødt, grønt, svart og hvitt til støtte for sivilbefolkningen i Gaza som rammes av israelsk krigføring. Samtidig har flere byer i verden markert støtte overfor terrorofrene i Sør-Israel med å fargelegge landemerker i lyseblått og hvitt (som er de israelske nasjonalfargene).

I land som Storbritannia har krigen i Gaza ført til økende jødehat og muslimhat. Hatkriminalitet mot muslimer har økt betraktelig i USA i etterkant av angrepet fra Hamas. I Tyskland ble også en synagoge angrepet med molotov-bomber og Frankrike har forbudt alle pro-palestinske markeringer grunnet “sannsynligheten for grove ordensforstyrrelser”.

Her hjemme har også PST varslet at de følger ekstra med på trusselsituasjonen mot svenske borgere, etter skuddangrepet i Brussel tidligere i uken mot to svenske fotballsupportere som skulle se landskampen mellom Belgia og Sverige.

Gjerningsmannen fremhevet via sosiale medier situasjonen i Gaza, og den siste tids koranbrenninger i Sverige som motivasjon for skyteangrepet.

Ifølge VG skal han også fått avslag på asyl i Norge i 2011, noe som bekreftes av både UDI og PST.

Harde ordvekslinger på NRK-debatt

Israels militære tilsvar på angrepet fra Hamas har blitt påpekt som proporsjonal fra flere hold, og har skapt et sterk polarisert ordskifte mellom norske borgere som forsvarer den ene eller andre parten i konflikten.

En slik polarisering kom frem til syne i NRK Debatten uken etter krigsutbruddet. Leder av Palestinakomiteen, Line Khateeb, norsk-israelske Sarah S. Abraham, rabbiner Joav Melchior, leder av Det Mosaiske Samfunnet i Norge, og norsk-palestinske Marco Elsafadi var noen av deltakerne.

Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge, kalte angrepet et svar på 16 år med folkerettsstridig blokade.

– Vi har sett alvorlige overgrep mot sivile. Jeg fordømmer drap på sivile, det er krigsforbrytelser, men jeg synes ikke det hjelper å skulle karakterisere sånn som det blir gjort her i dag, sa Khateeb i programmet.

Rabbiner Melchior oppfordret selv Palestinakomiteen til å ta avstand fra Hamas.

– Jeg er helt sjokkert. Å sammenligne slakt av kvinner og barn som skjer forsettlig med ønske om å drepe dem, med forferdelige situasjoner som oppstår i krig (…) Når man blir spurt om dette er terror, så skal man liksom være forsiktig. Det er å vise legitimitet til disse forferdelige, umenneskelige ting som folk opplever, og det kan ikke sammenlignes på noen måte, hevdet han.