SV varsler kamp mot muslimhat

Vi må tørre å snakke om rasisme igjen, sier SV-leder Audun Lysbakken. SV går som første parti i Norge inn for en handlingsplan mot muslimhat.
Foto: Trine Melheim Næss / IMDI
SV går som første parti i Norge inn for en handlingsplan mot muslimhat.
0Shares

I et resolusjonsforslag går SVs landsstyre går enstemmig inn for å «utarbeide og iverksette handlingsplan mot muslimhat, rasisme og etnisk diskriminering i tråd med råd fra Likestilling- og diskrimineringsombudet».

I så fall blir SV det første partiet på Stortinget som går inn for en handlingsplan mot muslimhat.

– Vi må tørre å snakke om rasisme igjen. Ordet er nesten borte fra debatten. Det ble lenge sagt, noe jeg er uenig i, at det var nesten umulig å diskutere innvandring i Norge. Nå er vi over i motsatt grøft – det har blitt det nesten umulig å snakke om rasismen i Norge. Da kommer det påstander om stempling, om brunskvetting, om krenking og lignende, sier SV-leder Audun Lysbakken til Vårt Land.

Setter rasismen på dagsorden

Under forrige landsmøte for to år siden vedtok SV en kortere uttalelse om rasisme. Den gang var det derimot voksende høyrepopulisme og nasjonalsjåvinisme som partiet advarte mot i kjølvannet av Donald Trumps valgseier og flyktningkrisen.

Marian A. Hussein, leder for SVs inkluderingsutvalg, er glad landsstyret nå ønsker å sette rasisme på dagsorden igjen og løfte temaet inn i landsmøtesalen.

– Personlig er jeg veldig bekymret for hvordan den harde ytringskulturen påvirker unge med muslimsk kulturbakgrunn eller en annen hudfarge. Den påvirker deres psykiske helse og hvorvidt de opplever seg som norske nok eller mennesker med verdi, sier Hussein til Vårt Land.