– Jeg kan ikke forstå hvorfor regjeringen gir seg selv så god tid med et lovverk som nå er på plass, og som kan redde liv, sier Andreas Sjalg Unneland, SVs justispolitiske talsperson, til Aftenposten.
I desember vedtok Stortinget enstemmig å innføre nye regler som skal legge til rette for mer bruk av omvendt voldsalarm. Blant annet skal påtalemyndigheten selv kunne innvilge alarm, uten å måtte gå gjennom retten, slik som i dag.
Ifølge NRK skal lovendringen etter planen tre i kraft 1. juli, men det er for sent, mener SV.
– Nå har vi hatt fem tragiske drapssaker den første uken i løpet av året. Da burde man skynde seg. Vi kaller Mehl til Stortinget for å utfordre henne på dette, og mener at disse reglene må komme på plass raskere, sier Unneland.
Også Ap-politiker Kamzy Gunaratnam har reagert på forsinkelsen av igangsettelse av elektronisk omvendt voldsalarm.
Natt til tirsdag ble Rahavy Varatharajan (30) funnet drept i en bil i Elverum.
– Drapet i Elverum gjør et sterkt inntrykk på meg. Jeg har tilbrakt hele 2. januar på å gråte, føle på frykt og oppgitthet. Dette var en ung kvinne med hele livet foran seg. Hun var en uendelig ressurs. Dette var ikke starten på et nytt år noen av oss ønsket oss.
– Politikk på papiret betyr ingen verdens ting hvis det ikke blir praktisk politikk ute i samfunnet. Dette handler om menneskeliv! skriver hun i et innlegg i Utrop.
Krever endring
Brudd på besøksforbud må få konsekvenser, krever Line Kolstad Rødseth (37). Ensom, og i bitende kulde, demonstrerte hun med en plakat utenfor Grønland politistasjon forrige uke. Line Rødseth er generalsekretær i Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO).
– Det er en symbolsk sak for alle som blir utsatt for vold. Vi har rett på å føle oss trygge. Vi har rett på å ha en god livskvalitet. Og vi har rett til å ikke måtte leve i frykt. Vi skal ikke måtte være redde for at det er drap som skal til for at det skal skje en ordentlig og reell endring, sa Rødseth til VG.
– Jeg ønsker å gi voldsutsatte et ansikt, fortalte hun.
Rødseth er skuffet over behandlingen Rahavy fikk.
– Saken vekker en enorm fortvilelse og en følelse av frustrasjon, sier Rødseth
Familien til Rahavy har tidligere fortalt at hun gjentatte ganger ba om voldsalarm og omvendt voldsalarm – uten at hun fikk dette.
Mehl: – Skal jobbe raskt
NRK har spurt Mehl om hvorfor endringen ikke skjer før 1. juli.
– Nå skal vi jobbe så raskt som mulig. Endringen skal bli implementert i politiet, kriminalomsorgen og hos alle som er der ute og gjør jobben i praksis, sier hun.