"Blanda kor" synger i barnehage og på eldresenter. De synger også på konserter. De synger solo eller sammen. Damen med rosa skjerf foran til venstre er dirigent Helene Enochsson.
Foto: Ragnhild Vassbotn Stikholmen
– Alle synes det er gøy å synge, sier dirigent Helene Enochsson. I Melbu i Nord-Norge er sang en obligatorisk del av norskundervisningen.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

 

Hver uke møtes 25 kvinner fra mange forskjellige land for å synge sammen. De har laget et kor. Et kor er en gruppe som synger sammen. Kvinnene er i alderen 18-40 år.

– Alle blir i godt humør av å synge. Og alle lærer norsk. De må jo synge de samme sangene mange ganger, sier Helene Enochsson.

God blanding

I Norge sier vi at man må synge med det nebbet man har. Det betyr at alle kan synge, selv om ikke alle synger like pent. Det gjør ingenting. De har forskjellige stemmer, noen har lys stemme, andre har mørk. Fordi det er en blanding av mange stemmer, heter koret “Godt blanda”.

I Norge sier vi at man må synge med det nebbet man har. Det betyr at alle kan synge, selv om ikke alle synger like pent.

“Godt blanda” synger for barn og for gamle. De lærer sangene slik at de kan synge dem sammen med de andre på jobben. Mange av kvinnene jobber i barnehage eller i eldreomsorgen. Koret har også konserter. – Da kommer damene på nye steder og blir kjent med nye mennesker, sier Helene Enochsson.

Favorittsanger

En logoped passer på at damene i koret lærer seg ordene riktig. Alle sangene de synger, er norske for at de skal lære seg norsk. 

– Hva er den første sangen de lærer?
– “Jeg gikk en tur på stien”.

– Hvilke sanger er favoritten?
– Det er “Jovial” av Fredrik Kalas. Og så er det “La oss leve for hverandre” av Gluntan. Mange liker også å lære vuggesanger som de kan synge for de minste barna hjemme, sier Enochsson.

Det er Hadsel Voksenopplæring som står bak “Godt blanda”. Mange kommuner har kor for innvandrerkvinner i norskundervisningen. Kommunene kaller seg “Syngende kommuner”.

Les mer om koret i Hadsel kommune i Nord-Norge

ORDFORKLARINGER:
Obligatorisk: tvungen, ikke valgfr
Dirigent: Her: Står foran koret og bestemmer hvordan de skal synge.
Konsert: Synge og/eller spille musikk foran et publikum.
Logoped: Hjelper folk å si ordene riktig. Ha riktig uttale.