Null personvern for asylsøkere på nett

Flytkninger og nyankomne bør få opplæring om norske personvernregler, sosiale medier og nettvett som en del av pensumet på introduksjonsopplæringen.
Foto: Unsplash/freestocks.org
– Vi som søker asyl i Norge får opplæring i hvordan vi skal bruke toalettet og hvordan vi kan resirkulere søppel. Men hvorfor får vi ingen informasjon om at mobilselskapene bruker personinformasjonen vår på nett?, spør asylsøkeren «Ali».

Flesteparten av asylsøkere til Norge har problemer med staten og etterretningstjenesten i sine hjemland. Derfor er personvern viktig for asylsøkere som ønsker å være anonyme.

– Jeg søkte asyl i Norge og personvern var viktig for meg. Selv ikke vennene mine visste at jeg søkte asyl her. Etter å ha bodd på asylmottaket i ti måneder så jeg plutselig at adressen til mitt første asylmottak, telefonnummeret og navnet mitt var synlig på nett. Det kom som et stort sjokk på meg, sier tyrkiske Ali til TV 2.

TV2 har valgt å bruke pseudonym i saken, av sikkerhetsgrunner. Ali fikk innvilget politisk asyl i begynnelsen av 2018.

Opplysninger åpent på nett

Gjennom et mobilselskap på besøk i asylmottaket fikk Ali vite at det var vanlig å videregi personopplysninger i Norge, og takket derfor nei til tilbudet deres. Men selv etter å ha kjøpt et norsk sim-kort uten abonnement opplevde han at personopplysninger lå åpent på nett i ti måneder.

– Jeg fikk vite at jeg kunne få det fjernet, men da hadde jo opplysningene ligget på nett lenge, sier han til TV 2.

Ali mener det er viktig at alle får vite dette – inkludert asylsøkere.

– Jeg fikk ingen advarsel om at mine personlige opplysninger skulle publiseres på nett. Hvordan kan asylsøkere som ikke kan norsk, og ikke vet at dette er vanlig i Norge, vite dette når vi ikke får informasjon?, sier den tildligere asylsøkeren til TV 2.

– Kulturell forskjell

Asgeir Ohr er administrerende direktør for 1881-gruppen. Han sier Norges praksis med åpenhet rundt nummer og adresse, kan være forskjellig fra hva asylsøkere er vant med fra hjemlandet.

Ohr sier det er raskt og enkelt å reservere seg mot å stå oppført i 1881-basen, men da må man kjenne til reglene.

– Det må vi være bevisst på å informere dem om. Hvem som skal ha dette ansvaret er det vanskelig for oss å si, sier han til TV 2.