Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

Sarah Gaulin (30) tildeles Fritt Ords Honnør .
Foto: Claudio Castello
Sarah Gaulin (30) tildeles Fritt Ords Honnør for sitt forsvar av ytringsfriheten i møte med ekstremisme, gjengkriminalitet og negativ sosial kontroll.

Som en markant stemme har Gaulin satt søkelys på noen av vår tids mest krevende og kontroversielle samfunnsutfordringer.

– I en tid der ytringsfriheten møter økende press, trenger vi modige stemmer som Sarah Gaulin. Hun kombinerer saklighet med tydelighet og et sterkt engasjement, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Til tross for mye motstand og hets har Gaulin stått stødig i samfunnsdebatten, som en konsekvent og prinsipiell forsvarer av frie meningsutvekslinger.

– I et mangfoldig samfunn er toleranse avgjørende, men like viktig er åpne diskusjoner, også når debatten berører konfliktfylte religiøse og kulturelle spørsmål, legger Brochmann til.

Forsvarer drept koranbrenner

Gaulin har flere ganger advart mot en fryktkultur der press og trusler fører til selvsensur og en undergraving av det åpne ordskiftet.

Etter drapet på Salwan Momika, kjent for sine koranbrenninger i Sverige, skrev Gaulin en skarp kommentar som tydelig speiler hennes prinsipielle standpunkt:

– Man kan være uenig i Momikas metoder og kritisere ham, men det finnes ingen rettferdiggjøring for å drepe ham. Hvis vold blir svaret på ord og meninger, er vi på vei mot et samfunn hvor frykt erstatter frihet.

Flyttet etter trusler

Gaulin er daglig leder i organisasjonen LIM (Likestilling, Integrering, Mangfold) og tidligere bydelspolitiker for Arbeiderpartiet i Søndre Nordstrand i Oslo. I begge disse rollene har hun rettet et særlig søkelys mot kriminalitet og negativ sosial kontroll.

Gaulin har selv fått erfare kostnaden ved å være en tydelig stemme i disse debattene. Hun har mottatt trusler og hets for sine uttalelser, og i 2023 følte hun seg tvunget til å flytte fra Holmlia etter gjentatte sikkerhetsbekymringer.

– Når deltakelse i den offentlige debatten innebærer en personlig risiko, er det en påminnelse om hvor viktig og sårbar ytringsfriheten er, også i Norge, sier Brochmann.

Overveldet

Gaulin sier til Utrop hun er helt overveldet av de hyggelige og gode tilbakemeldingene.

– Å få en slik anerkjennelse for mitt engasjement betyr enormt mye, og motiverer meg virkelig. Og ikke minst er det fantastisk for min mor å se hvor mye jeg har lykkes i et nytt land vi ikke kjente til.