EU vil stramme inn grensekontrollen

EU vil ha nye tiltak mot innvandrere uten dokumenter, organiserte bander og terrorisme. Det planlegges registrering av biometriske data og opprettelse av en sentral database.

EU foreslår nye tiltak i forhold til besøkende fra USA og andre land utenfor unionen og Schengen-området som kan komme inn uten visumplikt. Forslaget, som skal behandles av Europakommisjonen, vil i så fall innebære en kraftig innstramning og nyordning av visumsystemet innenfor frireisesonen.

Biometriske data
Besøkende med ikke-europeiske pass vil, hvis det nye forslaget blir vedtatt, bli nødt til å oppgi biometriske opplysninger ved ankomst til et Schengen-grensekontroll. “Lavrisikoreisende”, slik som f. eks. forretningsfolk, korrespondenter og diplomatisk personale, samt EU-borgere med opprinnelse utenfor Schengen, vil kunne imidlertid reise ut og inn som normalt.

Europakommisjonen hevder i et presseskriv at de nye lovforslagene er “nødvendige i lys av økt internasjonal kriminalitet, flere udokumenterte som kommer inn i EU, samt en overværende fare for økende terrorvirksomhet innenfor Schengen-området”.


– Skal styrke grensekontrollen
300 millioner årlig krysser grensen til EU. Hittil har det ikke vært et krav innad i Schengen-landene om å registrere hvem som kommer ut og inn, noe som gjør det vanskelig å vite om en besøkende tidligere har  vært i et annet medlemsland og eventuelt misbrukt sin Schengen-visum.

Kommisjonen vil etter hvert også gå inn for strammere kontrollrutiner som bl a bruk av satelitter og overvåkningsfly for å redusere antallet udokumenterte som kommer seg inn i EU. 

Database mot juks
Pådriver og EU-kommissær for rettslige anliggender, frihet og sikkerhet Franco Frattini, sier til International Herald Tribune at et eventuelt nytt system skal være oppdatert i forhold til nye passbestemmelser og være på plass allerede i 2012.

– Besøkende fra land utenfor Schengen vil måtte rapportere til et elektronisk system for visuminformasjon. Vi har planer om å opprette en database som skal fungere effektivt og kunne spore opp eventuelle juksemakere. Hvis vedkommende prøver å reise til et annet Schengen-land, så vil grensemyndighetene i ankomstlandet kunne registrere at personen ikke har fornyet visumet sitt, understreker han.