Opposisjonen krever at Musharraf går av

Opposisjonspartiene vil danne en koalisjonsregjering og sette president Pervez Musharrafs og hans støttespillere på sidelinjen. Musharraf risikerer nå riksrett.

Etter valgnederlaget mandag krever opposisjonspartiene i Pakistan avgangen til Pervez Musharraf. Men den pakistanske presidenten nekter å gå av, og sier han er klar til å samarbeide med partiene og koalisjonene.

Likevel truer opposisjonen med å lage en koalisjonsregjering og frata presidenten makten han har holdt siden 1999, skriver Stavanger Aftenblad.

Kraftig svekket
President Musharraf sitter igjen med liten folkelig støtte etter valget mandag. De to store opposisjonspartiene vant et klart flertall med over 150 av de rundt 270 plassene på valg i nasjonalforsamlingen. Musharrafs parti fikk beholde 37 plasser etter at flere av de sentrale politikerne i regjeringspartiet PML-Q ble sendt ut av nasjonalforsamlingen.

Bare 15 prosent stemte på presidentens parti PML-Q. Nesten 34 prosent stemte på Benazir Bhuttos PPP og 26 på opposisjonspartiet til Nawaz Sharifs PML-N.

Uklar framtid for Musharrafs
Generalsekretær i Pakistans Peoples Party (PPP) i Norge, Mirza Zulfiqar, sier til Utrop at valgkommisjonen hadde full kontroll og at det kun var valgfusk i noen områder som tilsvarer cirka ti prosent av velgerne.

Den politiske framtiden til Pervez Musharrafs, mener Zulfiqar, avhenger nå av hva vinnerpartiene og befolkningen generelt vil bestemme.

– Partiet hans [Musharrafs] har jo tapt valget totalt, og PPP har vunnet, så sentralkomiteen deres kommer til å bestemme om han fortsatt kan være med eller ikke. Selv om han ble valgt som president for en femårsperiode, vil ikke partiene eller befolkningen ha han. Musharraf vil fortsatt være med i regjeringen, men det er regjeringen som bestemmer om han får fortsette, sier PPP- representanten i Norge.

Zulfiqar mener at hans parti har evnen til å lede den pakistanske befolkningen, og at valgresultatet er en fremgang i retning demokrati for et land som nesten sammenhengende har vært styrt av generaler siden det ble selvstendig i 1947.

Møte mellom opposisjonsledere
Torsdag denne uken vil tidligere statsminister og leder i opposisjonspartiet PML-N, Nawaz Sharif, møte partileder Asif Ali Zardari i det pakistanske Folkepartiet (PPP), for å diskutere et eventuelt regjeringssamarbeid, skriver Stavanger Aftenblad.

Sharif understreker at han vil samarbeide med andre opposisjonspartier for å bli kvitt det han kaller diktaturet i Pakistan. Sharif oppfordrer Musharraf til å trekke seg som president etter det knusende nederlaget i mandagens valg.

Musharraf står i fare for å miste jobben
Forsker Karin Ask er blant dem som understreker at det viktige fremover blir hvordan valgvinnerne velger å opptre. Med så stort flertall som Bhutto-partiet og Sharif ser ut til å få, kan de bli fristet til å underkjenne valget av Musharraf fra oktober i fjor.

Men Musharraf vil trolig prøve å splitte opposisjonen i et forsøk på å klamre seg til makten, mener Ask.

– Det viktigste for Musharraf i tiden fremover blir trolig å overleve som Pakistans formelle leder, sier analytikeren Hasan Askari til AFP.

Risikerer riksrett
Musharraf ble gjenvalgt for en ny femårsperiode som Pakistans president i fjor, men kan bli tvunget til å gå dersom det stilles riksrett mot ham. Slik systemet er i dag, kan presidenten utpeke eller sparke statsministeren.

Den nye nasjonalforsamlingen kommer trolig til å utfordre denne ordningen og sørge for at statsministeren sitter med makten. Dermed kan presidentembetet bli redusert til en seremoniell rolle.

Musharraf kan også få problemer med landets Høyesterett. I fjor høst sparket han den daværende høyesterettsdommeren Iftikhar Mohammed Chaudhry, før han erklærte unntakstilstand for Pakistan.

Dersom nasjonalforsamlingen jobber for å styrke Høyesterett, kan Musharraf bli stilt ansvarlig for å ha brutt grunnloven og kan dømmes for landssvik, som kan straffes med døden i Pakistan.

Musharraf kom til makten i et militærkupp i 1999, men gikk av som general i fjor for å kunne velges til en ny femårsperiode som president.