Islam ingen trussel mot Europa

En diskusjon om deprivatisering av islam er et viktig poeng når man snakker om sharia i Norge, hevder innsenderen.
Foto: Scanstockphoto.com
Det østerrikske nyhetsmagasinet Profil har sett på holdbarheten til de vanligste påstandene om islam fra europeiske høyrepopulister. Magasinet konkluderer – med enkelte forbehold – med at muslimer godt lar seg integrere i Europa.

Spørsmålet om hvordan den voksende muslimske befolkningen vil påvirke Europa er slett ikke endelig besvart, slik de fleste høyrepopulistiske ledere påstår, mener de to forfatterne av kommentaren «Islam på fremmarsj i Europa», Martin Staudinger og Robert Treichler.

De har sett på tallene bak påstanden om at flere muslimer i Europa på sikt er nødt til å føre til en islamisering av kontinentet. De kaller en slik forestilling «villende og forførerisk», og går gjennom de viktigste antakelsene til islamkritikerne punkt for punkt:

1. Muslimene blir fler, men i overskuelig fremtid blir de ikke i flertall.
Tall fra FN viser at fruktbarheten hos europeiske muslimer nærmer seg resten av befolkningen. Vienna Institute of Demography anslår andelen muslimer i Europa til mellom 14 og 18 prosent i 2051, heter det i artikkelen.

2. Ingenting tyder på en religiøs radikalisering av Europas muslimer.

Studier fra Tyskland viser at bare en femtedel går ofte i moskeen, blant unge er tallet så lavt som 13 prosent. På den annen side er unge muslimer i Østerrike sterkt overrepresentert blant dem som sier at de stiller religionens bud over landets lover. Likevel sier professor i islamsk religionspedagogikk, Ednan Aslan, til magasinet at tendensen til sekularisering blant europeiske muslimer er klar.

3. Flertallet av muslimer er verken antidemokratiske eller ønsker seg en Gudsstat.
92 prosent av tyrkiske muslimer bekjenner seg til demokrati og ytringsfrihet. En undersøkelse Utrop gjorde i høst, viste tilsvarende tall for innvandrere i Norge.

4. Muslimer er svært forskjellige og har ingen stor plan om å ta over Europa.
Muslimer i Europa har opprinnelse fra meget ulike land og religiøse retninger. Eksempelvis er det store flertallet av bosniske muslimer i Østerrike sekulært innstilt, mens bare en tredjedel av de tyrkiske muslimene sier det samme.

5. Mange muslimer setter religiøse regler over statens lovverk, men de er (ennå) et forsvinnende lite mindretall.
45 prosent av de østerrikske muslimene legger størst vekt på religiøse forbud og påbud. Disse utgjør likevel bare 1,9 prosent av den samlede befolkningen. Og under halvparten av disse sterkt religiøse ønsker å forandre statens lover i retning islamsk lære.

De to kommentarforfatterne har også funnet fram til andre tall: 40 prosent av muslimene i Østerrike sier de føler seg moralsk og kulturelt atskilt fra majoriteten. Men det store flertallet av disse er hjemmeværende kvinner med lav utdanning og begrensede språkkunnskaper. Og 78 prosent sier de føler seg helt eller nokså integrert i samfunnet.

Det er lite som tyder på at betydelige parallellsamfunn er i ferd med å oppstå, skriver magasinet. Riktignok er enkelte bydeler, særlig i Frankrike, sterkt preget av å ha et muslimsk flertall. Men antallet kvinner som bruker burka i Frankrike antas å være så lavt som 2000, eller 0,006 prosent av den kvinnelige befolkningen.