Hvordan korona bragte flyktninger og franske vinbønder sammen

vingårder
Den frivillige foreningen, Ovale Citoyen, koblet vingårder og 70 nye arbeidere sammen.
Koronakrisen har gitt flyktninger og vinbønder i sør-Frankrike en uvanlig mulighet: Bønder som mangler sesongarbeidere, ansetter arbeidsledige migranter.
66Shares
Redaksjonen
Latest posts by Redaksjonen (see all)

Billedstekst: Flykninger og vanskeligstilte jobber sammen på franske vingårder.

Da landet ble nedstengt 17. mars, ble tømrerjobben til den 22 år gamle flyktningen, Arshad fra Afghanistan, satt på vent. Arshad jobber nå på en vingård. Det er foreningen Ovale Citoyen som står bak initiativet om koble sammen migranter og arbeidsgivere i landbruket.

– Når vi snakker med ham om jordbruk, begynner øynene å gnistre, sier Jeff Puech, presidenten i foreningen.

Den frivillige foreningen, Ovale Citoyen, som hjelper migranter og vanskeligstilte ungdommer gjennom rugby, koblet Aquitaine-regionens vingårder og 70 nye arbeidere sammen, etter klarsingnal fra lokale myndigheter. Prosjektet, A drop in the field, er oppkalt etter rugbymålet.

Mange visste ikke engang hva vin er

38 personer mellom 18 og 48 år, jobber nå på vingårdene. Av dem er 75 prosent flyktninger, hovedsakelig fra Afghanistan, Eritrea, Somalia og Etiopia. 10 prosent er mennesker som har det svært vanskelig, mens de resterende kommer fra underprivilegerte områder i Bordeaux.

På lang sikt

I mars oppfordret Frankrikes landbruksminister folk om å melde til «den store hæren av franske bønder» som manglet 200 000 sesongarbeidere. På grunn av etterspørselen planlegger Ovale Citoyen nye opplæringsprogrammer. Måler er å ha mellom 200 og 220 personer i arbeid i høysesongen. Foreningen har også organisert matleveranser for 900 mennesker i uken siden midten av mars.

Mangler traktorførere

– Det er en enorm mangel på traktorførere, noe som også kan være en mulighet, sier Puech. En ordning med kjøreopplæring er ønskelig. Også fordi det ikke er offentlig transport til flere gårder.

For tiden spilles ikke rugby.  – I en rugbykamp er det mye fysisk kontakt, og vi ønsker ikke å ta noen risiko med koronaviruset, sier Puech.

– Flere og flere har bedt meg om å spille cricket. Men det er bare ikke mulig, ler Puech.