Østeuropeiske ambassadører protesterer mot Wilders

I hardt vær nok en gang: Geert Wilders. Foto: Arkiv
Det nederlandske partiet PVV, som ledes av den omstridte nederlandske høyrepopulisten Geert Wilders, lanserer en side der folk kan "dele sine historier" om østeuropeiske arbeidsinnvandrere. Reaksjonene er skarpe.

– Har du problemer med EU-borgere? Eller har du mistet jobben til en polakk, bulgarer, rumener eller sentral- eller østeuropeer? Da vil vi høre fra deg.

Slik henvender Geert Wilders frihetsparti (PVV) seg til leserne på sin hjemmeside i et nytt framstøt i EU-debatten. PVV er ikke det eneste høyrepopulistiske partiet i Europa som spiller på misnøye med og skepsis mot EU-utvidelsen. Det østerrikske FPÖ (kjent i Norge på grunn av sin tidligere leder Jörg Haider) tok i bruk en såkalt euroskeptisk retorikk allerede på 1990-tallet.

Nå har en rekke østeuropeiske ambassadører i Nederland klaget offisielt på PVVs nye side, som har en nokså eksplisitt anti-østeuropeisk profil. Det melder nettsiden expatica.

Har du mistet jobben til en polakk, bulgarer, rumener eller sentral- eller østeuropeer? Da vil vi høre fra deg.

– Den massive arbeidsinnvandringen fører til mange problemer, belastninger, forurensing, fortrengning, integreringsproblemer på arbeidsmarkedet og boligproblemer, skriver partiet på den nyopprettede klagesiden.

Presset øker nå på den nederlandske statsministeren Mark Rutte, som tilhører det kristendemokratiske CDA, for at han skal ta avstand fra innholdet på nettsiden. Til nå har han avvist dette og forsvart seg med at nettsiden er lansert av et politisk parti og ikke har noe med regjeringen å gjøre.

Reaksjoner over hele EU
Protestene mot siden har likevel spredt seg over hele Europa, og EU-kommisær for justis Vivian Reding kaller siden en “åpen oppfordring til intoleranse”.

– I Europa støtter vi frihet. Vi løser problemene våre ved å vise mer solidaritet, ikke ved å sladre på våre medborgere, sier hun ifølge Radio Netherlands Worldwide.

Mindretallsregjeringen i Nederland, som ledes av det konservative CDA, sitter på PVVs nåde, og har allerede kommet med innrømmelser i innvandrings- og asylpolitikken og andre av Wilders’ hjertesaker. Det kan være noe av forklaringen på regjeringens tilbakeholdenhet i saken.