Vil gjøre ord til handling

Forkjempere og forbilder: Louiza Louhibi fikk i går Fritt Ords Honnør. Her er hun fotografert sammen med LIM-leder Tina Shagufta Kornmo, VG-journalist Shazia Sharwar og komiker Shabana Rehman Gaarder etter kåringen.
Foto: Morten Rølling
Samfunnsdebattanten Louiza Louhibi fikk i går kveld Fritt Ords Honnør. Prisen vil hun blant annet bruke til fortsatt kamp mot ekstremisme.
0Shares

Norsk-algireren fikk tildelt prisen for sitt mot i debatten om seksualisert vold mot kvinner og for aktivt å ha imøtegått ekstreme holdninger som har religiøs og politisk forankring. Særlig vekt ble det lagt på hennes engasjement ved å bruke sine egne livsopplevelser til å hjelpe andre kvinner som har blitt voldtatt.

– Louiza Louhibi fryktet ikke. Hun anmeldte sin sak og var som en av de eneste voldtektsofre som møtte opp på retten for å møte gjerningsmannen ansikt til ansikt. Å gjøre dette samtidig som man debatterer voldtekt på den offentlige arena, krever stort mot, uttalte Fritt Ords styremedlem Frank Rossavik under prisutdelingen.

Hets

Jeg er ikke akademiker, men opptatt av å gjøre ord til handling.

Rossavik henviste også til sjikanen og hetsen som Louhibi har måttet tåle i kjølvannet av sitt samfunnsengasjement. Hun kastet seg ut i kamp mot ekstremismen, både i sosiale medier og i de tradisjonelle nyhetsmediene.

Skam for Norge

Prisvinneren fortalte blant annet om hvordan hun tipset PST (Politiets Sikkerhetstjeneste) om jihadistgruppen som sto bak den mye omtalte trusselvideoen på YouTube mot norske myndigheter.

– Heldigvis er dette en liten minoritet som ikke er representative for muslimer i Norge. Samtidig synes jeg det er en skam for Norge at jeg i mellomtiden har måttet skaffe meg voldsalarm og være forsiktig med hvor jeg oppholder meg.

Vil kjempe videre

Louhibi uttalte til forsamlingen at hun vil bruke prisen som inspirasjon til å fortsette sin kamp mot kjønnbasert vold og religiøs ekstremisme. Hun medga at tiden i etterkant av å ha blitt en offentlig person og samfunnsdebattant har vært lærerikt, spennende, og samtidig også krevende.

– Jeg er ikke akademiker, men opptatt av å gjøre ord til handling. Jeg har gått sammen med natteravner, deltatt på seminarer og holdt foredrag. Håpet mitt er at en enkeltperson kan utgjøre en forskjell.