Fire plukkes ut til historisk utdanning

Har mangfold i fokus: prosjektet "Det Multinorske" ved det Norske Teateret startet opp til våren og vil ha som målsetning å få frem et større mangfold på norske scener, akkurat som denne gruppen som framfører Kardemomme By
30 prosent av Oslos innbyggere har flerkulturell bakgrunn, men få utdanner seg til kunstyrker. Nå gjør Det Norske Teatret noe med det og starter en unik skuespillerutdanning.
0Shares

Fire studenter, to jenter og to gutter, plukkes ut i mai til å delta på skuespillerutdanningen «Det Multinorske» ved Det Norske Teatret. Praksisåret er forbeholdt studenter med ikke–vestlig opphav eller innvandringsbakgrunn. Opptaksprøvene tar til 23. april og søknadsfristen er 19. mars.  

Teatersjef Erik Ulfsby sier til dittoslo.no at det moderne Norge og de nye kulturene trengs å bli gjenspeilet på scenen.

– Teateret vil bokstavelig talt se annerledes ut etter dette. Det blir et vendepunkt, en vitalisering for oss. Disse skuespillerne skal prege teateret, og teateret skal prege dem.

Nødvendig kvoteordning

Norsk-iranske Neda Alaei (20) er en av dem som har bestemt seg for å søke.

– Jeg har drevet med teater siden jeg var ni år. Det er dette jeg vil.  Skuespillerstudiet ved Det Norske Teatret er en super mulighet, sier hun til dittoslo.no.

Neda innrømmer at jenter kan møte skepsis fra familie og venner når de velger et yrkesliv som skuespiller.

– Selv om denne nye skuespillerutdanningen er en slags kvotering, tror jeg denne typen muligheter kan få en del til å ta skrittet og prøve. Utdanningen er en bra måte å få et større mangfold opp og fram på norske teaterscener.