Væpnede afro-amerikanere marsjerte på USAs uavhengighetsdag

Under USAs uavhengighetsdag marsjerte 1000 svarte militsfolk i krigsmonumentet Stone Mountain.
Foto: Skjermdump/YouTube/On Demand News
Rundt 1000 tungt væpnede afro-amerikanere utfordret hvite nasjonalister til kamp ved krigsmonumentet Stone Mountain Park.

Gruppen det er snakk om heter Not Fu%&ing Around Coalition (NFAC) og er basert i delstaten Georgia.

Ifølge Newsweek sier gruppens grunnlegger, “stormester Jay”, at NFAC består av hundre prosent svarte og at de er uavhengige, uten noe tilknytning til venstreorienterte BlackLivesMatter.

– Vi er en svart milits. Vi er ikke demonstranter, vi kommer ikke til å synge. Det er ikke det vi gjør, sier han til Newsweek.

Holdt marsj utenfor krigsmonument

En video av bevæpnede militsmenn som marsjerte på USAs uavhengighetsdag har gått viralt, og viser militsmennene i det de marsjerer ved krigsmonumentet Stone Mountain Park.

Stedsvalget var ikke tilfeldig. Krigsmonumentet har en ni-etasjers kvartsskulptur av sørstatenes president Jefferson Davis og generalene Robert E. Lee og Stonewall Jackson, som kjempet under borgerkrigen. Historisk har Stone Mountain også vært et sted for sammenkomster for Ku Klux Klan og andre hvite nasjonalistiske grupper.

Talsmenn for NFAC utfordret så i videoen hvite nasjonalistiske grupper i området til å enten komme ut og slåss eller bli med for å demonstrere mot regjeringen. Gruppen krevde også fjerningen av statuene som hedrer sørsstatsgeneralene og eks-presidenten.

Fredelig markering 

John Bankhead, talsmann for Stone Mountain Memorial Association, sier til Newsweek at protestene gikk fredelige for seg. Han innrømmet at det krigsmonumentet ofte brukes som et møtested for høyreekstrem milits.

– Vi er en offentlig park, og det foregår protester fra alle sider av det politiske spektrum fra tid til annen. Vi respekterer folks rett til første grunnlovstillegg (red. anm; grunnlovsendringen i USA som forhindrer regjeringen fra å lage lover som blant annet krenker ytringsfriheten).