Flyktninghjelpen og Noas hardt ut mot flyktningforslag i Høyre

– I sum signaliseres at Norge knapt skal ta imot noen av verdens flyktninger. Dette legges merke til internasjonalt, mener organisasjonene.
Flere forslag om ny, stram flyktningpolitikk i Høyre vil bryte med Norges mål om å styrke FN og internasjonalt samarbeid, advarer Noas og Flyktninghjelpen.
175Shares

De to organisasjonene reagerer blant annet på forslaget om at Norge som hovedregel ikke skal gi opphold til asylsøkere. Norge bør heller inngå avtaler med andre trygge land som skal gi dem beskyttelse, lød forslaget som nestleder Henrik Asheim i Høyres programkomité la fram i et intervju med NTB nylig.

– For at Norge skal ta sin del av ansvaret, må Høyre forkaste ideen om at vi bare kan betale oss ut av internasjonale forpliktelser, skriver seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen og Mona Reigstad Dabour, politisk seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) i en kronikk i Dagens Næringsliv.

– Mens Norge promoterer internasjonalt samarbeid i New York, skal vi altså fortsette å si nei til FN, EU og tradisjonelle allierte som Tyskland og Frankrike som ber oss delta i samarbeidet om å avlaste Hellas og Italia slik vi gjorde i 2016 og 2017. Dette er et linjeskift i norsk utenrikspolitikk vi ikke forventer av et ellers europavennlig parti som Høyre, skriver de to.

– I sum signaliseres at Norge knapt skal ta imot noen av verdens flyktninger. Dette legges merke til internasjonalt – og svekker vår legitimitet og rolle som humanitær pådriver, skriver Nesse og Dabour.